Читај ми!

Повређени малишани пребачени у Београд

Дечак и девојчица, повређени су синоћњој експлозији бомбе у Косовској Митровици, пребачени на Универзитетску дечију клинику у Тиршовој. Први потпредседник Владе Александар Вучић посетио је повређене малишане и затражио од међународне заједнице да одмах пронађу оне који су бацили бомбу на ту српску кућу.

Двоје деце која су повређена у експлозији бомбе у понедељак увече у Косовској Митровици, смештени су на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, где ће наставити лечење.

Малишани су у стабилном стању, али су на молбу родитеља пребачени у Београд.

Први потпредседник Владе Александар Вучић посетио је повређену децу у болници у Тиршовој и затражио од међународне заједнице да одмах пронађу оне који су бацили бомбу на ту српску кућу.

"Захтевамо од међународне заједнице и њихових органа да одмах пронађу оне који су бацили бомбу на ову српску кућу и тешко повредили Милицу и Боривоја", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да држава Србија не само да то захтева од међународне заједнице него ће и помоћи са своје стране да се пронађе починилац тог злочина.

"И није важно да ли је то урадио неки Албанац или Србин, важно је да тако тежак злочин не остане нерасветљен", истакао је Вучић, који је повређењу децу посетио у пратњи директора Канцеларије за Косово и Метохију Александра Вулина.

Према његовим речима, Србија ће у складу са законом предузети све мере, а да то исто тражи и од представника међународне заједнице.

Вучић је рекао да је уверен, а да је то чуо и од лекара, да ће се Боривоје и Милица брзо опоравити и да ће страх и све грозно кроз шта су прошли брзо заборавити.

Повређена деца стабилно

Неурохирург др Миљан Михајловић рекао је да су повређена деца примљена на одељење неурохирургије болнице у Тиршовој и да је њихово стање стабилно, али потенцијално веома озбиљно.

"Дечак је теже повређен са два гелера од којих је се један налази у средњем делу врата, близу витаталног крвног суда који на срећу није оштећен", рекао Михајловић.

Према његовим речима, други гелер дечака је погодио у леву половину лица. "Изгубио је доста крви и крвна слика му је у граници нормале, због чега ће му можда у наредном периоду затребати трансфузуија", рекао је др Михајловић.

Он је објаснио да здравстрвено стање дечака може да буде отежано "компромитовањем дисајног пута" услед хематома који се налазе на врату.

Девојчицу је гелер, како је рекао, погодио у ухо и она није толико тешко повређена.

"Када будемо спровели комплетну дијагностику, знаћемо какве ћемо даље кораке да предузмемо, односно да ли је потребна хируршка интервенција", закључио је др Михајловић.

Трогодишњи дечак и осмогодишња девојчица, брат и сестра, рањени су синоћ у Косовској Митровици у бомбашком нападу. У тренутку експлозије били су са мајком на тераси породичне куће у близини источног моста на Ибру.

"Седели смо и само смо одједном чули велику, јаку детонацију, почела су стакла да прште. У том трнутку сам притрчала ка деци, видела сам крв по деци и извукла их напоље", прича мајка повређене деце Снежана Вучетић.

Породица Вучетић одбацила је могућност да је бомбу на терасу њихове куће бацио комшија Срђан Стојановић, кога је косовска полиција раније ухапсила, а у његовом стану пронашла ручну бомбу сличну оној која је експлодирала синоћ.

Стриц повређене деце, Јовица Вучетић, каже да је истина да је његова породица у свађи са ухапшеним, али не верује да би он због те свађе могао да баци бомбу на децу.

И супруга ухапшеног Срђана, Драгана Стојановић, тврди да он није крив и да је први помогао поврђеним малишанима.

"Супруг је само истрчао из кола, крваву децу је одвео у амбуланту, вратио се до пола дванесет је био овде. Ја сам синоћ била сама са децом, нико од полиције није дошао да нам каже да ли смо безбедни", прича Драгана.

Срђану Стојановићу одређен је притвор до 48 сати. Регионални портпарол косовске полиције Бесим Хоти рекао је да је у његовом стану пронађена је ручна бомба слична оној која је синоћ експлодирала.

Председници општина критикују Кфор и Еулекс

Председници четири српске општине са севера Косова су у заједничком саопштењу оптужили Кфор и Еулекс да су "превасходно одговорни" за бомбашки напад на породицу Вучетић у Косовској Митровици у коме је рањено двоје деце.

"Ако припадници Кфора наставе да толеришу отакве нападе и у најкраћем року не открију починиоце и њихове налогодавце, озбиљно се доводи у питање даља комуникација и сарадња са српским народом и њиховим институцијама", поручили су представници Срба на северу Косова.

Председници општина, Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, Крстимир Пантић, Драгиша Миловић, Драгиша Васић и Славиша Ристић, упозорили су да се "организованим терористичким акцијама застрашује (српско) становништво са циљем да се исели из покрајине".

Они су саопштили да од државе Србије очекују да не само осуди нападе на Србе на Косову већ и да "појачају дипломатске и друге активности ради заустављања негативних тенденција".

Председници општина су навели да у "даљим преговорима Београда и Приштине тема треба да буде пуна безбедност и заштита Срба на Косову и Метохији, организован повратак више од 200.000 расељених Срба и неалбанаца, међународне и гаранције УН за остваривање свих раније дефинисаних стандарда за Косово, и поштовање људских права и слобода грађана на Косову и Метохији".

Напад у коме је повређено двоје деце за шефа УНМИК-а је кукавички чин који га је, како наводи у саопштењу, дубоко шокирао. Зариф сматра да такво насиље мора одмах да престане и подсећа да је овај напад уследио дан после две експлозије на северу Косова и након неколико озбиљних инцидената последњих недеља.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи