Читај ми!

Учвршћивање дијалога циљ сусрета

Циљ сусрета Томислава Николића и Атифете Јахјаге у Бриселу је учвршћивање дијалога и даља нормализација односа Београда и Приштине, каже Маја Коцијанчич, портпаролка шефице европске дипломатије.

Уочи сутрашњег састанка председника Србије Томислава Николића са прдседницом привремених институција на Косову и Метохији Атифете Јахјагом, портпаролка шефице европске дипломатије Кетрин Ештон истакла је да је циљ тог сусрета учвршћивање дијалога и даља нормализација односа Београда И Приштине.

"Тај сусрет је важан у контексту свих напора за нормализацију односа", рекла је портпаролка Маја Коцијанчич у седишту Европске комисије у Бриселу.

Она је објаснила да ће се Кетрин Ештон сутра поподне најпре одвојено срести са Николићем и Јахјагом, а да ће потом њих троје разговарати у њеном кабинету у згради Европске спољне службе на бриселском тргу Шуман.

Коцијанчич је подсетила да је нормализација односа Београда и Приштине "веома важна за ЕУ" и да се налази високо на листи услова које је Европски савет крајем прошле године усвојио како би Србија до краја јуна добила датум за почетак преговора о придруживању.

Сутрашњи сусрет Николића и Јахјаге неће, међутим, имати исти формат као дијалог који се води на премијерском нивоу, објаснила је Маја Коцијанчич.

"Са премијерима (Ивицом) Дачићем и (Хашимом) Тачијем се разговара о конкретним питањима, док је овде реч о успостављању односа на највишем нивоу", рекла је Коцијанчич и додала да овај пут није планирана заједничка вечера.

Коцијанчич је објаснила да контакти на највишем нивоу између српских и косовских лидера још увек нису уобичајена ствар, а да је то од кључне важности за нормализацију.

"Добросуседски односи и регионална сарадња су важан део критеријума које је ЕУ поставила земљама Западног Балкана, а ово је важан корак у том правцу", закључила је Маја Коцијанчич.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи