Читај ми!

Бан: Направљен кључни корак у дијалогу

Подизањем на политички ниво, направљен кључни корак у дијалогу Београда и Приштине, али је тај напредак праћен инцидентима, посебно на северу Косова, оценио генерални секретар УН Бан Кимун у свом извештају о Косову.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун оценио је у новом извештају о Косову да је направљен кључни корак у дијалогу Београда и Приштине подизањем на политички ниво, али и да је тај напредак праћен инцидентима, посебно на северу Косова.

Бан Кимун је у извештају за период од 16. октобра до 15. јануара, у који је агенција Бета имала увид, поздравио лидере обе стране што су се упустили у "овај изазован, али важан политички процес" с циљем да се реше најтежи проблеми који отежавају међусобне односе.

Генерални секретар УН навео је да је нова фаза у дијалогу Београда и Приштине почела састанком премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија у Бриселу, што је "понудило нове изгледе за решавање питања која дуго оптерећују односе две стране".

У извештају се оцењује да је на следећим састанцима остварен напредак у спровођењу претходно постигнутих договора, посебно о интегрисаном управљању прелазима, о официрима за везу и транспарентности финансијске подршке Београда косовским Србима.

Нетрпељивост исказана на празницима Српске православне цркве, "не оправдава тежње косовског друштва, а косовске власти би требало чврсто и одлучно да реагују", навео је Бан Кимун у извештају који ће бити представљен на седници Савета безбедности УН 22. фебруара.

Бројни инциденти на терену

"Укупна безбедносна ситуација на Косову је мирна, са изузецима на северу Косова, посебно у северној Митровици где су забележени озбиљни инциденти", навео је генерални секретар УН.

"Напредак у дијалогу на високом нивоу праћен је бројним инцидентима и тензијама на терену", указао је Бан, додавши да је то повезано с блокадама путева које су косовски Срби спроводили у знак протеста због споразума о прелазима, изградње кућа за Албанце повратнике у Косовској Митровици и проблемима при доласку српских званичника на Косово.

У Косовској Митровици, пише Бан, потребни су "координирано деловање и пажња да се тешка питања решавају добронамерно, да би се избегле даље тензије".

"Заједно с политичким процесом на високом нивоу, подједнако су значајни постојани и утемљени напори да се помовише помирење и повећа поверење међу заједницама на Косову", пише у извештају и истиче да су, поред међународног присуства, потребни посвећеност и искрени напори политичких лидера на свим нивоима, невладиних организација и цивилног друштва.

У извештају се наводи и да је број забележних инцидената који су се тицали мањинских заједница прошле године смањен у односу на 2011, када их је било 406, на 361.

Бан је напоменуо да наводи о корупцији и даље изазивају озбиљну забринутост, али да напори да се процесуирају корупционашки случајеви дају неке резултате – под истрагом су заменик премијера Косова, два бивша министра, двоје судија, два градоначелника и други службеници.

Како се истиче, добровољни повратак избеглих и даље је спор – у 2012. години вратило се 239 особа.

Уз извештај генералног секретара УН приложен је и извештај бившег шефа мисије ЕУ, француског генерала Гзавијеа Буа де Марњака, у ком се наводи да Еулекс помаже законодавни процес, да подржава дијалог и да специјални тим за истрагу о наводима о илегланој трговини људским органима ради у оквиру свог мандата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи