Читај ми!

Нема компромиса у борби против криминала

У вези са свим је могућ компромис, осим када је реч о одлуци да сви надлежни државни органи предузимају мере против организованог криминала и корупције, против сваког без обзира на име, презиме, и функцију, каже у интервјуу за РТС први потпредседник Владе Александар Вучић.

Први потпредседник Владе и лидер Српске напредне странке Александар Вучић у интервјуу за РТС, коментаришући актуелне односе у владајућој коалицији, каже да је на крају најважније оно што ће писати на семафору, а то је резултат.

Да ли је на седници Владе било речи о контактима премијера са припадницима Шарићевог клана?

Не, на седницу Владе долази унапред утврђени дневни ред...

Значи, нико од министара није осећао потребу да нешто пита Дачића нити он сам да каже...?

Не, али ако желите да представите министре као некакве послушнике или незаинтересоване, није то разлог. Имамо координацију на којој се о томе разговара.

Више пута сте на конференцији за новинаре (после седнице Председништва СНС-а) избегли конкретан одговор на питање да ли је Влада у овом тренутку стабилна? Да ли онда можемо да кажемо да остављате простор да се могу појавити информације, којима чак ни Ви у овом тренутку не располажете, а које би могле да доведу до превремених избора?

Мислим да сам био прилично јасан, иако је то глупа синтагма који политичари неретко користе, када сам рекао да се ми надамо и ми желимо да Влада свој посао настави. То нико не може да гарантује. Просто, такав је живот, таква је политика, али то је наша жеља, то је наша намера. Мислимо да је то интерес грађана Србије и ми смо тај интерес грађана претпоставили нашим ускостраначким интересима јер, сложићете се, многи би помислили данас да је најважнији партијски интерес СНС-а да се иде на изборе. Ми смо сматрали да је интерес Србије важнији од наших страначких интереса и зато смо тако поступили.

Да ли Ви данас верујете Ивици Дачићу?

Ми смо имали шест месеци добрих резултата и то није питање наших личних односа. Ја га ценим, али ми никада нисмо исказивали ни љубав ни симпатије ни историјска помирења као неки други, нити је то наш посао. Наш посао је да остваримо оне циљеве због којих смо успоставили овакву Владу Републике Србије и рекао бих да је Влада Републике Србије постигла много боље резултате него претходна влада у четири године.

И данас сте говорили о успесима Владе. На шта сте посебно поносни, чиме сте посебно били задовољни у претходном периоду, а шта мислите да би могло да буде боље у наредном?

Покушаћу да будем кратак. Међународна позиција Србије је никад боља у њеној савеременој историји, у последњих 25 година. Никада боља! Са друге стране, борба против корупције и криминала је не само покренута са мртве тачке, већ највећим делом институционализована и призната, пре свега од грађана ове земље, али, ако хоћете, и од међународне заједнице.

Трећа ствар, успели смо да зауставимо бројне негативне трендове у нашој економији, немамо више раст незапослености. Дакле, кад смо преузели Владу, била је 26,7 одсто, сада није то на 35 или 40 одсто, него 26,5 одсто. Динар је први пут за шест месеци апсолутно стабилан. Имали смо први пут невелики али ипак раст индустријске производње у децембру, иако се то највише везивало за ауто-индустрију и за нафтну индустрију. Још је све ровито, али очекујемо да у наредном периоду уз ове инвестиције које очекујемо из Емирата, Анголе, Азербејџана, многих других земаља, уз оно што треба да уследи из Канаде, Немачке, многих европских или западних земаља, да ћемо постићи озбиљније резултате.

Кад сте поменули међународни углед Србије, морам за тренутак да Вас вратим на догађаје претходног викенда. Верујете ли да би то могло да утиче и на углед Србије, али и самог премијера који би требало да настави разговоре са Тачијем?

Свакако да то није пријатна ствар, али мислим да је на крају најважније оно што ће писати на семафору, а то је резултат. То је, кад се буде све сводило, без обзира на то када ће бити крај мандата ове владе, да видимо колике су плате, какво је стање у јавним предузећима, колике су пензије, да ли људи могу да преживе, да ли у будућности имамо све обезбеђено... Ја могу да Вам кажем да за ову годину, годину која је пред нама, биће тешка година, не излази се тако лако из тешке економске кризе, али ми нећемо имати проблем са тако стравичним буџетским дефицитом, нећемо имати проблем са недостатком финансија за елементарне потребе грађана. Ја вам то већ данас саопштавам и очекујемо да буде не много боље, али свакако нешто боље. У 2014. очекујемо да већ буде значајно боље. И мислим да су то видљиви резултати и да ће то бити много важније него то што је, рекао бих, провизорно, што је на површини и што би можда неко истакао као најзначајније у овом тренутку.

Данас сте у једном тренутку рекли да је евидентно да су подаци процурили из полиције, али да би се грађани зачудили када би знали оно што зна БИА? Да ли то значи да на том списку има још звучних имена људи који су контактирали са Шарићем?

Па, има људи, али ја немам права да о таквим стварима говорим и то се неће појављивати ни у новинама, јер сам ја потписао обавезу да чувам тајност свих података до којих дођем. И ниједан податак из Безбедносно-информативне агенције или Војнобезбедносне агенције није се појавио ни у штампи нити било где.

Да сте пре шест месеци имали овакве информације, да ли бисте правили овакву владу?

"Шта би било кад би било" нисам у стању да коментаришем. Већ сам признао данас на конференцији да сам био затечен, а мени је тих неколико сати од конференције до овог интервјуа било мало да пронађем бољи одговор на то.

Рекли сте данас да се на седници Владе неће разговарати о месту директора полиције. Да ли су тачне спекулације да се дошло до привременог договора да на том месту ипак остане Милорад Вељовић још неко време?

Није било никаквих привремених договора нити је то, како неки представљају, кључна ствар око свега. Просто, људи заборављају, чини ми се понекада поједини политичари – не љутите се, не мислим ништа лоше да кажем – због нашег приступа и поједини медији, приступају томе на један начин који би требало то да естрадизује све и да представи ово у мало мање озбиљном светлу. Дакле, бавимо се суштинским стварима и суштинским проблемима, а тај проблем свакако није највећи у држави како га представљају.

Добро, је л'могућ компромис Вас и господина Дачића у вези са тим ко би могао да буде нови директор полиције?

У вези са свим је могућ компромис, осим што нема компромиса о ономе што је данас као први принцип или први закључак проглашен на Председништву Српске напредне странке. То је да ће сви надлежни државни органи предузимати мере против организованог криминала и корупције, против сваког без обзира на име, презиме, функцију, и ту постоји и сагласност о томе сам разговарао и са господином Дачићем и са господином Динкићем и ја мислим да је то најважнија порука за грађане. И грађани знају да око тога нема игре, јер су видели у претходном периоду да оно што смо рекли да смо то и испуњавали.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи