Читај ми!

Добросуседски односи приоритет

Опредељени смо за развој односа на бази добросуседства, сагласили су се премијер Ивица Дачић и председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Вјекослав Беванда. Треба изаћи из зачарног круга деведесетих и тражити оно што нас спаја, а не само оно што нас раздваја, поручио Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић и председавајући Савета министара БиХ Вјекослав Беванда истакли су да су опредељени за развој односа на бази добросуседства и да су заинтересовани да билатерални односи буду на високом нивоу.

"Србија је гарант Дејтонског споразума и у складу са тим поштоваће територијални интегритет и суверенитет БиХ и подржавати сваки договор три народа и два ентитета", рекао је Дачић на конференцији за новинаре после сусрета.

Према његовим речима, треба изаћи из зачарног круга деведесетих, окренути се добросуседству и тражити оно што спаја, а не само оно што раздваја.

Дачић је рекао да би ускоро требало да дође до сусрета председника Србије Томислава Николића и члановима Председништва БиХ, а да ће владе наставити континурано да сарађују и одржавају форуме два пута годишње.

Беванда је посету Београду оценио као "изузетно значајну и успешну", додајући да су сви који обављају одговорне функције у региону довољно образовани и способни да сами комуницирају, односно, како је рекао, да "нам не треба нико да посредује и да нас спаја".

Дачић и Беванда сагласили су се да су економски односи две земље приоритет, а Дачић је истакао да је БиХ најзначајнији спољнотрговински партнер Србије када је реч о извозу.

Разговарали су и о сарадњи у процесу евроинтеграција, питању повратка избеглих и интерно расељених лица, граници и најавили потписивање уговора о изручењу, што би, како су истакли, допринело ефикаснијој борби против организованог криминала и корупције.

После свечаног дочека, Дачић и Беванда почели су разговор иза затворених врата, а потом ће делегације две земље одржати пленарни састанак.

Делегацију БиХ је, осим Дачића, дочекао и потпредседник Владе Србије и министар трговине Расим Љајић.

Беванда се састао и са председником Народне скупштине Небојшом Стефановићем, који је поручио да ће српски парламент у наредном периоду законодавним активностима пружити пуну подршку унапређењу економске сарадње две земље, а пре свега у области енергетике и пољопривреде.

Како је саопштено из Кабинета председника Скупштине Србије, главне теме разговора биле су јачање парламентарних и економских односа Србије и Босне и Херцеговине, а саговорници су се сагласили да будућа сарадња две земље треба да да конкретне економске резултате и мерљиви раст животног стандарда грађана две земље.

Беванда, који борави у званичној посети Србији, нагласио је значај билатералне сарадње у регионалном оквиру и посебно у процесима европских интеграција, током којих ће две суседне земље бити све више упућене једна на другу.

Премијер Србије боравио је у Сарајеву септембра прошле године, а посету Беванде Београду најавио је министар спољних послова Србије Иван Мркић током боравка у главном граду БиХ у децембру прошле године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи