Читај ми!

Политичко-полицијска комбинаторика?

Епилог афере са објављивањем података о сусретима премијера Дачића са припадником Шарићевог клана могао би да "преломи" питање избора новог директора полиције и иницира промену власти у Београду, а, можда, и превремене изборе, оцењују аналитичари.

Аналитичари оцењују да би епилог афере око сусрета премијера Ивице Дачића са чланом Шарићевог нарко-клана Родољубом Радуловићем, могао да "преломи" питање избора новог директора полиције и иницира промену власти у Београду, а, можда, и превремене изборе.

Адвокат и бивши коминистар полиције Божо Прелевић оценио је да објављивање података о сусретима Дачића са припадником Шарићевог нарко-клана четири године након што су се они догодили представља део политичког обрачуна, чији епилог је да ће Дачић морати да одустане од свог кандидата за директора полиције, а можда и да ће се ићи на ванредне изборе.

"Очигледно да је ово потпуно политичка борба. То се види из фронталног напада на Дачића, коментара (Јована) Кркобабића и (Драгана Марковића) Палме, али и видљивог прижељкивања ДС-а да уђе у владу", рекао је Прелевић Танјугу и додао да је симптоматично и "брзинско" формирање страначких одбора и заказивање седница председништава поједних странака.

Епилог читавог обрачуна, који је, примећује Прелевић, почео скривеном камером у којој је учествовао Дачић и имплицирањем његовог бившег шефа кабинета Бранка Лазаревића као сарадника Шарићевог клана, има два сценарија:

"Најмање што ће Дачић морати да да то је место директора полиције, а у игри су и избори. Претпостављам да ово не може лако да се реши кроз реконструкцију Владе. Све у овом тренутку иде ка изборима", сматра Прелевић.

Како каже, "показна вежба" са сазнањима полиције из 2008. године, која се сада пласира, је "нешто што треба да покаже "лик и дело" Ивице Дачића међународној заједници, будући да се он јако добро поставио у односу на ЕУ спремношћу да решва проблем Косова".

"Требало је зато направити артиљеријску припрему и све ово је у функцији тога", наводи Прелевић.

Ницовић: Кривична одговорност врха полиције и служби

Бивши начелник београдске полиције Марко Ницовић сматра да Миодраг Ракић, као бивши шеф Бироа за координацију служби безбедности и полицијски врх треба кривично да одговарају због тога што су податке о сусрету актуелног премијера са припадником Шарићевог клана Родољубом Радуловићем објавили четири и по године после сазнања о тим контактима.

"То је приземна и прљава полицијско-политичка комбинаторика, која је нарушила углед земље, система и институција", оценио је Ницовић.

Он истиче да су Ракић и директор полиције Милорад Вељовић, начелник УКП-а Родољуб Миловић и начелник СБПОК Светислав Ђуровић злоупотребили службени положај јер оперативне податке нису одмах, пре више од четити године, доставили тужилаштву.

Они су их, каже Ницовић, прикупљали и чували "како би послужили једној политичкој странци, Демократској, у сврху политичких уцена и обрачуна".

Поткрепљујући тезу да је полиција злоупотребљена, Ницовић наводи и да је америчка ДЕА у акцији "Балкански ратник", када је заплењена велика количина Шарићевог кокаина у Уругвају, заобишла УКП и Дачића и радила преко БИА, коју је водио Саша Вукадиновић, кога је поставила ДС.

"Ради се о томе да је Дачић само формално фигурирао као министар, и да су Вељовић са УКП-ом и са Ђуровићем били само инструмент у рукама Ракића и бившег председника Србије Бориса Тадића", указује Ницовић.

Он истиче и да је Ракић податке, које је недавно изнео у једном београдксом медију и који се тичу постојања 130 дискова о комуникацијама државних функционера са Шарићевим нарко кланом, морао те податке да достави тужилаштву, а не да калкулише када ће им затребати у склопу политичких обрачуна.

Николић: ДС пребацио "врућ кромпир"

Криминолог Златко Николић оценио је да је премијер Дачић начинио више гафова, али и да је врх Демократске странке у сарадњи са бившим шефом БИА злоупотребио положај тиме што је оперативне податке о Шарићевом клану и њиховим контактима архивирао како би их искористили за политичке обрачуне.

"Тачно се знају актери, министар полиције то није добио, јер се радило о њему - значи да је председник државе то имао, да је његов координатор служби безбедности Мики Ракић то имао и тадашњи директор БИА Саша Вукадиновић", рекао је Николић Танјугу.

Николић је рекао да се поставља питање зашто су ти подаци прикривани, ако је, бар декларативно, приоритет ДС-а била борба против организованог криминала:

"То значи да им тада није било у интересу да падне влада. Сада су тај исти политички 'врућ кромпир' за падање Владе, са истим министром о коме су знали, а ћутали, дали другима. ДС је одлучио да то не иде у јавност тада, али је наснимљено, нарезано и архивирано 'за не дај боже' или ако буде потребно", истакао је Николић.

Према његовим речима "игру" је изгледа упропастио неуспех Тадића на председничким изборима.

"У сваком случају овде су странке изгледа много важније биле него држава, јер играти се са тим, са организованим криминалцима није добра игра - поготово што имамо још тога везано за Шарићев клан, за све што се дешавало и ту има доста прљавог веша" рекао је Николић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи