САД: Имање припада манастиру Дечани

Mора бити примењена одлука косовског Врховног суда да манастиру Високи Дечани припадне више од 20 хектара земљишта у Дечанима, поручује америчка амбасасорка на Косову Трејси Џејкобсон. Локално албанско становништо данима протестује због судске одлуке.

Америчка амбасадорка на Косову Трејси Џејкобсон изјавила је да се мора применити и поштовати одлука косовског Врховног суда о власништву земљишта које припада манстиру Високи Дечани.

"Било да се људи слажу или не слажу са одлуком Врховног суда Косова у овом случају, морамо да поштујемо налаз овог независног суда и применимо одлуку", рекла је америчка амбасадорка.

Џејкобсонова је нагласила је то основно начело владавине права. "Надам се да је општинско руководство у стању да примени ту одлуку што пре, како би читава заједница кренула напред", рекла је Џјекобсонова након разговора са председником Општине Дечани.

Одлука Врховног суда Косова којом се манастиру Високи Дечани потврђује власништво над више од 20 хектара земљишта у Дечанима наишла је на отпор локалног албанског становништа, које уназад недељу дана организује јавне протесте у Дечанима, истичући да се ни по коју цену неће сагласити да имање припадне манастиру.

Џејкобсонова је подсетила да је 2010. године манастир посетио потпредседник САД Џо Бајден и тада навео да средњевековни манастир није само саставни део прошлости ове заједнице, већ што је још важније, њене будућности.

"Сједињене Државе и остали међународни партнери Косова очекују од Дечана да прикаже добросуседске односе и европске вредности и овде", рекла је америчка амбасадорка.

У Дечанима је на последњем протесту Албанаца било око две хиљаде људи, а међу њима, како преноси на свом сајту Рашко-призренска епархија и представници разних националистичких организација али и један имам.

Поручили су да неће престати са противљењем одлуци суда док не буде поништена.

Према писању приштинског дневника Коха Диторе, изнесени су и врло екстремни ставови да се "ни по цену крви неће препустити земља" коју учесници протеста сматрају за албанско власништво.

Поједини међу учесницима протеста су тврдили да је манастир албански и да су Срби само рушили албанске цркве.

Протест пре два дана је прошао без немира, иако је група од око 50 људи покушала са заставама да прође према манастиру где су заустављени на контролном пункту КФОР-а.

Врховни суд Косова је потврдио власништво манастира над 23 хектара манастирске земље, коју манастир користи од 1997. године, а која је била у власништву Цркве до 1946. године и национализације коју је спровео комунистички режим када је манастиру одузето 700 хектара земље.

Први протест против одлуке Суда је одржан 10. јануара уз учешће председника општине и активиста Самоопредељења.

Манастир Дечани сз алабнски екстемисти оружано нападали четири пута од завршетка рата 1999. године (два минобацачка напада 2000, један 2004. у мартовским нередима и последњи напад зољом 2007. године).

Претходних година одржано је више демонстрација којима се негира право манастира на имовину.

Од 1999. дечанску општину није се вратила ниједна српска избегличка породица.

Сва српска имовина је или одузета или порушена, а гробље недалеко од манастира је девастирано више пута.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи