Читај ми!

Афирмисана позиција Србије у свету

На самиту у Чилеу, билатерални сусрети председника Николића искоришћени за промоцију ставова Србије, саопштио Кабинет председника. У разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел Николић поручио да Србија има јасне ставове о Косову и јасну амбицију да постане члан ЕУ, рекао саветник председника Марко Ђурић.

Председник Томислав Николић је током самита у Чилеу одржао мноштво билатералних састанака са челницима земаља Латинске Америке, Европе и знаничницима ЕУ, који су искоришћени за афирмацију позиције Србије у тим деловима света, саопштио ја Кабинет председника. У разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел, председник Николић поручио је да Србија има јасне ставове о Космету, али и јасну амбицију да постане члан ЕУ штитећи при томе своје националне интересе, каже саветник председника Марко Ђурић.

Низ билатерланих сусрета искоришћен је, како се наводи, за промоцију ставова Србије у вези са бескомпромисном борбом против криминала и корупције, плановима за побољшање економског положаја грађана и активностима по питању Косова и Метохије и европских интеграција земље.

Председник Србије се у Сантјагу, где је одржан дводневни Самит Заједнице земаља Латинске Америке и Кариба (СЕЛАК) и Европске уније, састао са председником Уругваја Хосеом Мухиком, премијером Антигве и Барбуде Винстоном Болдвином Спенсером, председником Боливије Евом Моралесом, председником Државног савета Кубе Раулом Кастром и председником Чилеа Себастијаном Пињером.

Николић је, такође, разговарао и са немачком канцеларком Ангелом Меркел, премијером Португала Педром Пасосом Коељом, председником Словеније Јанезом Јаншом, министром спољних послова Шведске Карлом Билтом, као и са председником Европског савета Херманом ван Ромпејом.

Председник Николић предводио је у Чилеу државну делегацију Србије која се одазвала позиву председника Чилеа и узела учешће на Самиту Заједнице земаља Латинске Америке и Кариба и Европске уније у Сантјагу 26. и 27. јануара ове године.

Тема Самита биле су инвестиције за економски раст, социјалну инклузију и амбијенталну одрживост.

"Значајно је поменути да Србија на билатералном нивоу и са позиције посматрача у Организацији америчких држава (ОАД) остварује веома добру сарадњу са земљама Латинске Америке и Кариба", наведено је у саопштењу.

Јасни ставови о Косову

Саветник председника Марко Ђурић прецизирао је да је председник Николић поручио у разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел да Србија има јасне ставове о Косову и Метохији, а исто тако и јасну амбицију да оствари чланство у ЕУ штитећи при томе своје националне интересе.

Ђурић је по повратку из Сантјага оценио да је у разговору са Меркеловом преовладао оптимизам и да су обе странке биле задовоље.

"Србија има јасне ставове када је реч о Косову и Метохији, а исто тако и јасну амбицију да оствари чласнотво у ЕУ штитећи своје националне интересе", рекао је Ђурић и додао да је још једном истакнуто да ће Србија испуњавати критеријуме и спроводити унутрашње реформе због себе, а да ће због свог кредибилитета приметити договоре који су претходно постигнути у Бриселу.

Упитан да ли је било "завртања руку", како се то говорило приликом посете Меркелове Београду августа 2011. године, када је затражила укидање такозваних паралелних институција на северу КиМ, Ђурић је рекао да је "тон током ових разговора био позитиван".

"Обе стране су изашле задовољне и ми ћемо у наредном периоду наставити да тражимо начин да на највишем нивоу размењујемо мишљења и са Немачком и са свим другим кључним земљам ЕУ како бисмо осигурали испуњење наших приоритета и када је реч о Косову и о добијању датума за почетак преговора", казао је Ђурић Танјугу.

Председник Николић одржао је на маргинама самита у Чилеу мноштво билатералних састанака са највишим функционарима земаља Латинске Америке, Европе и званичницима Европске уније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи