Читај ми!

Ракић: Постоје докази о Шарићевим везама

Постоје докумантована сазнања о комуникацијама Дарка Шарића са високим државним функционерима, рекао донедавни координатор обавештајних служби и садашњи потпредседник ДС-а Миодраг Ракић. Поштујем опредељење Александра Вучић да у околностима у којима се сви налазимо покушава да направи озбиљан резултат, напомиње Ракић.

Домаће и стране тајне службе дошле су до сазнања о комуникацијама које су припадници клана Дарка Шарића остварили са високим државним функционерима, рекао је донедавни координатор обавештајних служби и садашњи потпредседник Демократске странке Миодраг Ракић.

"Неколико функционера у више наврата остварило је те комуникације и све су документоване. Сви су докази фиксирани. Ми у том тренутку нисмо истраживали те комуникације да не бисмо клану показали колико знамо", рекао је Ракић у интервјуу Новом магазину.

Он је одбио да наведе имена тих државних функционера, али је прецизирао да су контакти остварени 2008. и 2009, и да су "службе врло професионално урадиле посао".

Разјашњавање тих комуникација могло је да уништи могућност лоцирања и привођења Шарића, и озбиљне финансијске истраге, рекао је Ракић.

Он је подсетио на 2006. када је "држава решила да похапси све људе који су комуницирали са Ратком Младићем". "После тога Младић је променио начин скривања и тражили смо га још пет година".

Према његовим речима, податке и доказе о везама са Шарићем треба презентовати када финансијске истраге буду готове, а он у притвору, јер "место где то треба да се обелодане је судница Специјалног суда".

Према Ракићевим речима, претходна власт се бавила и корупцијом, али пре свега борбом против организованог криминала који ствара амбијент за корупцију.

"Ниједна држава није успела да се избори са корупцијом ако се пре тога није изборила са организованим криминалом. А није истина да се нисмо борили против корупције. Споменућу само неколико случајева: Азотара, Београд филм, Слап, то јест Пурић - то су злоупотребе у приватизацији", рекао је Ракић.

"Ту су Краба, Митросрем, Станај, Колубара, Азотара, а у крајњем случају злоупотребе везане за изградњу путева", казао је Ракић и додао да су отворени случајеви Агробанка, Нибенс, Галеника.

"Наша идеја била је да процесуирамо све оне који су учествовали у приватизацији, стављајући своје финансијске инструменте на располагање људима који су прали кокаински новац", рекао је он.

Ракић објашњава да бисмо "на тај начин дошли до резултата којима ова влада тежи, с тим што је оптужба да је неко учествовао у прању кокаинског новца много тежа од оптужбе да је учествовао у криминалним приватизацијама".

Та стратегија захтева више времена за испитивање токова новца, али гарантује сигурнију осуду, навео је он.

Случај Ћурувија може брзо да се реши

Коментаришући формирање Комисије за истраживање убистава новинара, Ракић је рекао да је задовољан што су у њој и чланови ранијег тима који су чинили БИА и Тужилаштво за организовани криминал.

Према његовим речима, случај Славка Ћурувије може да се реши врло брзо, пошто су крајем 2011. добијени подаци који објашњавају све околности везане за то убиство, докази, а потом и обезбеђени кључни сведоци који су били вољни да сведоче, али уз гаранције владе за безбедност њих и њихових породица.

Ракић каже да због избора нису прихватили гаранције тадашње владе.

"Мислим да су се сада стекли услови да се настави тамо где смо ми стали и да се убиство Славка Ћурувије разреши и да се то може учинити врло брзо", рекао је он, истичући да је напредак је остварен и у истрази убиства Милана Пантића.

"Са жаљењем морам да констатујем да смо најмање одмакли код Даде Вујасиновић, иако смо покушавали да разјаснимо одређене нејасноће, али због протока времена и неспремности неких људи да сведоче, нисмо успели да направимо значајнији помак у истрази", рекао је Ракић.

Упитан о стању у ДС чији је потпредседник, Ракић је рекао да ДС спрема програм за бираче и да је "спремна за ванредне изборе ове године".

Он наводи да ће тај програм имати анализу стања, укључујући и одговорност ДС али и осталих за то стање, пројекција шта ће се десити са Србијом и српском економијом у наредних 10 година уколико настави овим путем.

"Трећи део су наши предлози са мерама које је потребно спровести да Србија сидје са пута сталног исцрпљивања сопствене економије због одлагања неопходних реформи, рекао је Ракић.

"Што се унутрашњих процеса у ДС тиче, могу рећи да сам дуго члан ДС, био сам то и у време Милошевића, када је странка била у дубокој опозицији, и просто не могу да разумем да је било коме посланички мандат важнији од чланства у ДС", навео је Ракић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи