Читај ми!

Реформски замах Владе

Нова Влада Србије за кратко време успела да настави и покрене велики број реформи и показала велику решеност да се обрачуна са корупцијом, поручио директор Генералног директората за проширење у Европској комисији Пјер Мирел.

Директор Генералног директората за проширење у Европској комисији Пјер Мирел оценио је да је нова влада Србије за кратко време успела да настави или да покрене велики број реформи и показала велику решеност да се обрачуна са корупцијом.

"Морам рећи да сам импресиониран великим бројем реформи које се или спроводе или су у припреми, стратегијама и акционим плановима", рекао је Мирел.

Импресиониран сам отвореношћу за дискусију о свим питањима и решеношћу да се тешкоће не прикривају већ да се добију технички савети и подршка како би стратегија реформи била на чврстим основама и била прихваћене у скупштини," истакао је Мирел.

Мирел је боравио у Београду у оквиру Унапређеног сталног дијалога између представника Владе Србије и Европске комисије, како би размотрио напредак који је наша земља у претходном периоду постигла у испуњавању политичких критеријума за улазак у ЕУ а везано за извештај Комисије о напретку Србије у априлу.

Званичник Европске комисије је оценио да су разговори са српском страном били веома садржајни.

На састанцима су размотрена подручја која је Европски савет у закључима из децембра навео као суштинска у којима треба спровести реформе попут правосуђа, борбе против корупције и криминала, заштите људских права и права мањина.

Те реформе су најважније за саме грађане Србије, истакао је Мирел, додајући да је у интересу грађана да имају правосудни систем који функционише да им права буду заштићена и да се у склопу демократске транзиције задовоље критеријуми за улазак у ЕУ.

Неопходне системске промене

"Чини ми се да је нова влада за кратко време успела или да настави или да покрене велики број реформи. Она је показала велику решеност да се обрачуна са корупцијом.

"Сада је важно да поред политичког замаха дође и до системских промена кроз стратегије или нове законе," истакао је Мирел.

Како је наео Мирел, делегација Европске комисије тражила је опсежне консултације са актерима из свих сфера, од медија до пољопривреде.

Према његовим речима, данас је било речи о трговини и закључено је да се прелазни трговински споразум спроводи без тешкоћа као и да су трговински односи забележили импресиван раст.

"Насупрот ономе што се изјављује, између 2009. и 2011. године, трговински суфицит Србије са ЕУ у пољопривреди је удвостручен са 200 на 500 милиона евра. То је доказ да Споразум о стабилизацији и придруживању далеко од тога да уништава већ помаже и развија пољопривреду," оценио је Мирел.

Мирел верује да ће и приступни преговори са ЕУ, када буду отворени, дати велики подстицај улагањима, а нарочито директним страним улагањима, као што се догодило у Пољској, Мађарској, и Чешкој Републици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи