Читај ми!

Заједно смо јачи, подељени трпимо штету

Не можемо наш простор, који је ионако мали, делити на још мање делове, рекао премијер Србије Ивица Дачић у Сарајеву и додао да трпимо штету када смо подељени и посвађани. Србија спремна да се и на регионалном нивоу посвети проблему миграција, поручио Дачић.

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да ће Србија дати допринос стабилности у региону о чему, како је рекао, сведоче и његове последње активности.

Он је подсетио да је у Београду недавно боравио његов хрватски колега Зоран Милановић, те да је он почетком ове седмице посетио Скопље, а да је данас у Сарајеву. Такође, додао је, председавајући Савета министара Вјекослав Беванда посетиће у понедељак, 4. фебруара, Београд.

"Све су то иницијативе које доприносе релаксацији односа у региону. Имамо много заједничких интереса који нису само економског карактера. Важна је економска, али и политичка сарадња", изјавио је Дачић.

Он је поновио ранији став да су Србији и даље важни специјални односи са Републиком Српском, али и напоменуо да су јој једнако важни и односи са централним властима у Сарајеву.

Подвукао је и да билатерална сарадња мора бити у интересу свих, упркос проблемима и сукобима у прошлости.

"Не можемо наш простор, који је ионако мали, делити на још мање делове", рекао је Дачић у неколико наврата и додао да очекује скори сусрет на највишем нивоу Србије и БиХ.

Дачић је приметио да су, како је рекао, људи с ових простора радосни када чују да неко у Њујорку или Сиднеју говори језик разумљив у овом делу света и понашају се као "да су срели неког свог".

Српски премијер упитао је и зашто онда на сличан начин не можемо размишљати и када смо на овим, нашим просторима, преноси Анадолија.

Дачић је рекао да Србија подржава европски пут БиХ и додао да она заслужује да добије статус кандидата и датум преговора с Европском унијом што пре.

"Када заједно наступамо много смо јачи. Када смо мали, подељени и посвађани само ћемо трпети штету", указао је Дачић.

Укидање виза била би лоша порука

Говорећи о претњама из Брисела да ће бити укинут безвизни режим за земље Западног Балкана, Дачић је нагласио да би то била лоша порука.

"Не прихваћам такве мере. То би било погрешно. То је директан подстицај антиевропским снагама у региону. Уколико ЕУ мисли да уводи такве мере, мора бити спремна на дугорочне последице. Преузимају велики ризик", упозорио је Дачић, додајући да људима са Балкана требају позитивне вести.

Говерећи о проблемима с лажним азилантима, Дачић је истакао да је оптимиста, јер су и у ЕУ схватили неопходност координације и блиске сарадње са земљама Западног Балкана на решавању тог проблема.

Он је поздравио мере ЕУ у смислу скраћивања процедура за азил, као и проглашење одређених земаља сигурним, јер се на такав начин сузбијају илегални имигранти.

Упитан да ли је на састанку у Сарајеву било речи о евентуалном проширењу истраге у случају Мирослава Мишковића на БиХ, а с обзиром на то да је он имао послове и у тој земљи, Дачић је одговорио да постоји низ споразума у оквиру сарадње две земље и да се та сарадња одвија на нивоу безбедносних служби и криминалистичке полиције.

Он је истакао да је та сарадња добра, не искључујући ни разговоре на политичкој равни са БиХ ако се за то укаже потреба.

Србија посвећена проблему миграција

Дачић је, у обраћању учесницима Регионалног форума МАРРИ у Сарајеву, поручио да је Србија спремна да се, осим на националном, проблему миграција у потпуности посвети и на регионалном нивоу.

"Треба унапредити сарадњу држава региона у области безбедности граница, која ће омогућити лакше кретање људи и ефикасније управљање миграцијама. Србија ће несумњиво пружати даљу подршку и активно доприносити развијању постојеће сарадње, као и формирању нових мрежа националних експерата за миграције", рекао је Дачић.

Дачић је указао да се Србија у претходном периоду суочавала са двоструким проблемом. С једне стране, повећан број тражилаца азила у Србији, а с друге одлазак држављана Србије у иностранство који злоупотребљавају право на азил и притисци Европске уније да тај број што хитније смањимо, објаснио је Дачић.

"Србија је предузела низ конкретних мера и број лажних азиланата у иностранству се укупно битно смањио у односу на претходне године. Број лажних азиланата из Републике Србије у државама попут Белгије, Шведске, Швајцарске, значајно је опао, и то како – захваљујући мерама које је спроводила Влада Републике Србије, тако и мерама које су увеле саме ове државе од стављања Србије на листу сигурних земаља, што је учинила Белгија", рекао је Дачић.

Премијер Србије подсетио је да је Белгија то учинила преко директиве владе Шведске о забрани уласка у земље Шенгена на пет година лицима којима је одбијен захтев за азил, до 48-часовног поступка решавања питања азила, који је увела Швајцарска.

Међутим, истакао је, тренд повећања је једино настављен у Немачкој где је у 2012. години било преко 8.000 захтева за азил држављана Србије, готово половина више него претходне године.

Али, желимо да напоменемо да је током новембра и децембра и у овој земљи забележен пад броја тражилаца азила, рекао је Дачић, подсетивши да је Србија први пут од септембра 2012. године напустила прво место по укупном броју тражилаца азила, прецизирао је српски премијер.

"Сматрамо да на овај проблем ефикасно утичу само заједничке мере и акције и боља сарадња између држава, а да једностраним притисцима и претњама суспензијом визне либерализације није могуће постићи очекиван резултат", закључио је Дачић.

Дачић је у Сарајево допутовао синоћ, а јутрос је разговарао са председавајућим Председништва БиХ Небојшом Радмановићем и председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи