Читај ми!

Самит Србија–Кипар

Председници Србије и Кипра Томислав Николић и Димитрис Христофијас разменили ордење у знак захвалности, а у име пријатељства две земље. Србија може да рачуна на Кипар као на свог амбасадора у ЕУ, рекао Христофијас после сусрета са премијером Дачићем. На Српско-кипарском самиту потписана три међудржавна споразума.

Председник Србије Томислав Николић разговарао је у Београду са председником Кипра Димитрисом Христофијасом, који је предводио државну делегацију Кипра на првом самиту влада двеју земаља.

Христофијасу је у згради Председништва приређен свечани дочек уз гарду и интонирање химни двеју држава.

После сусрета, председник Србије је кипарском колеги уручио Орден Републике Србије на ленти, а Христофијас Николићу Велики орден реда Макаријус Трећи на огрлици.

Председник Комисије за одликовања Оливер Антић прочитао је указ председника Србије о одликовању кипарског колеге истичући да, када су односи између две земље на највишем нивоу, заиста није лако дати допринос развоју таквих односа.

"Имајући све у виду, председник Републике Србије донео је указ о додели одликовања за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Кипар, и то Ордена Републике Србије на ленти", навео је Антић.

На церемонији доделе ордења, најстарији српски оркестар "Станислав Бинички" извео је песме Ово је Србија и Востани Сербије.

Премијер Србије Ивица Дачић и кипарски председник сагласили су се о фундаменталним регионалним и међународним питањима и истакли да је на првом састанку двеју влада постављена основа за даљи развој односа.

"Знамо да ће Кипар бити за подршку наших ставова када се ради о Косову, као што Кипар зна да ће Србија увек бити за праведно решење кипарског питања", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре.

Председник Кипра је истакао подршку евроинтеграцији Србије: "Рекао сам српском премијеру да Србија може да рачуна на Кипар као на свог амбасадора у Евопској унији".

"Кипар подржава дијалог Београда и Приштине, надајући се да ће доћи до обострано прихваљивог решења што би веома помогло уласку Србије у ЕУ", рекао је Христофијас.

Две владе су потписале три споразума о сарадњи и најавиле да ће на следећем састанку, у Никозији, потписати и друге споразуме о сарадњи.

Потписан је Меморандум о разумевању двеју влада о успостављању унапређеног партнерства, Протокол о спровођењу Споразума Србије и ЕУ о реадмисији и Споразум двеју влада о сарадњи у области поморског саобраћаја.

Дачић је са Христофијасом потписао Меморандум о разумевању двеју влада о успостављању унапређеног партнерства, а са кипарским министром правде и јавног реда Лукасом Луком Протокол о спровођењу Споразума Србије и ЕУ о реадмисији.

Министри спољних послова Србије и Кипра, Иван Мркић и Ерато Козаку Маркулис, оценили су да ће потписани меморандум о разумевању две владе омогућити још веће јачање билатералних односа на свим нивоима.

Споразум двеју влада о сарадњи у области поморског саобраћаја потписали су ресорни министри Милутин Мркоњић и Ефтимиос Флуренцу.

У поподневном делу самита су, уочи потписивања споразума, одржани билатерални сусрети премијера Дачића и председника Христофијаса, састанак министра финансија и привреде Млађана Динкића и министра саобраћаја Ефтимиоса Флуренцуа, као и пленарни сусрет чланова две владе.

Кипар никада неће признати независност Косова

Током преподнева данас је одржано мноштво састанака делегација две државе.

Прво су се састали министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић и кипарски министар правде и јавног реда. Он је пренео став своје владе да никада неће признати независност Косова. За Кипар је, наводи, једини исправан пут у решавању косовског питања поштовање норми међународног права.

У Палати Србије састали су се шефови дипломатија Иван Мркић и Ерато Козаку Маркулис, а директор Канцеларије за Европске интеграције Милан Пајевић састао се са сталним секретаром кипарског Планског бироа. Он је рекао да Кипар подржава Србију на путу ка чланству у унији и да је Кипар убудуће на располагању својим искуством у тој области.

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зоране Михајловић разговарала је  са министарком спољних послова Кипра. Министар саобраћаја Милутин Мркоњић састао се са својим кипранским колегом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи