Читај ми!

ЕПС резервни снабдевач струјом

Одлуком Владе, Електропривреда Србије одређена за резервног снабдевача струјом. ЕПС ће од 1. фебруара привремено снабдевати купце који немају право на јавно снабдевање, по цени од 70 евра за један мегаватчас.

Влада Србије је на данашњој седници одредила Јавно педузеће "Електропривреда Србије" за резервног снабдевача који ће привремено, од 1. фебруара ове године, снабдевати крајње купце електричне енергије који немају право на јавно снабдевање, по цени од 70 евра у динарској противвредности за један мегаватчас (Mwh).

ЕПС ће снабдевати крајње купце до спровођења тендера за одређивање резервног снабдевача.

Том мером обезбеђени су услови да ови крајњи купци не остану без снабдевања електричном енергијом.

Влада је усвојила и мишљења на амандмане Предлога о изменама и допунама Закона о жиговима и Предлога о изменама и допунама Закона о трговини које ће упутити Скупштини Србије, наведено је у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Према новом Закону о енергетици, у Србији је од 2013. ступила на снагу либерализација тржишта електричне енергије, према којој ће купци струје на високом напону (110 киловолти), од ове године изгубити статус тарифних и постати купци са правом избора снабдевача.

Избор резервног снабдевача је неопходан због тога што ће он снабдевати велике индустријске потрошаче који нису успели на време да склопе уговоре са неким од снабдевача струје на домаћем тржишту.

Отварање тржишта за велике потрошаче могло би ЕПС да растерети за обезбеђивање око 10 одсто струје, тако да ће моћи да пружа бољу услугу јавног снабдевања.

Велики купци, којих има тридесетак у Србији, моћи не само да бирају снабдевача, већ и да уговарају цену по којој ће куповати електричну енергију, по принципу "ко понуди нижу цену".

У групи великих купаца су, на пример, Железнице Србије.

Грађани ће остати под режимом јавног снабдевања, тако да ће домаћинства и мали купци тек од 1. јануара 2015. године имати могућност да купују електричну енергију на тржишту.

Они купци који се одлуче за промену снабдевача мораће, у складу са законским обавезама и правилима која је припремила Агенција за енергетику, да измире све своје обавезе према ЕПС и тек тада би могли да се појаве као купци код неког другог снабдевача.

Уколико, међутим, до 1. јануара не успеју да нађу другог снабдевача или да реше своје обавезе, тим купцима је остављена законска могућност да остваре право на резервно снабдевање у трајању од 60 дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи