Читај ми!

Курти диже притисак

У знак подршке Албанцима са југа Србије у Приштини протестовале присталице покрета Самоопредељење. Лидер Самоопредељења Аљбин Курти рекао да Албанци траже враћање споменика ОВПМБ на место где је раније био постављен у Прешеву.

У Приштини су у знак подршке Албанцима из Прешева, Бујановца и Медвеђе протестовале присталице покрета Самоопредељење. Окупљени су поручили да протестују и због изостанка реакције косовских власти приликом уклањања споменика припадницима тзв. Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца.

На скупу је истакнуто да су Албанци из Прешева, Бујановца и Медвеђе најугроженији део албанског народа, уз критике упућене косовском премијеру што није условио дијалог са Београдом решавањем положаја Албанаца на југу Србије.

Лидер Самоопредељења Аљбин Курти је рекао да овим протестом Албанци траже лична и колективна права и враћање споменика на место где је раније био постављен у Прешеву.

Према његовим речима, та организација је против косовске владе, која је, како је рекао, ушла у политички компромис са Србијом, не могавши да заштити север Косова, нити права Албанаца у Прешевској долини.

Демонстранти су носили транспаренте на којима је писало "Долина тражи правду, а не хипокризију", "Долина је наша", "Тачија дајемо, долину не дајемо" и друге транспаренте.

Учесници протеста су захтевали прекид дијалога Београда и Приштине, остваривање пуног реципроцитета са Србијом у "политичком, економском и трговинском аспекту, као и остваривање суверенитета државе Косово на целој њеној територији".

Протест у Приштини је завршен мирно и без инцидената.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи