Читај ми!

Полемика о трошковима Председништва

Саопштење да је ново председништво затекло готово празну касу изазвало бурне реакције ДС и СНС. Демократе тврде да су средства намењена бившем председнику Борису Тадићу трошена у складу са законом. Напредњаци траже од администрације Томислава Николића да обелодани трошкове Тадићеве администрације.

Информације о томе како је администрација Бориса Тадића трошила средства и колико је новца било у каси када је на Андрићев венац стигло ново председништво изазвале су обрачун саопштењима владајуће Српске напредне странке и највеће опозиционе Демократске странке.

ДС је прво демантовао јучерашње наводе Прес службе председника Србије да су се средства администрације Председништва, током мандата Бориса Тадића, нерационално трошила.

Неистинита је тврдња да је нова администрација у мају затекла касу у којој је већ било потрошено 80 одсто средстава, кажу из ДС-а.

ДС наводи да су средства трошена у складу са законом и буџетом на месечном нивоу и да је то податак који је лако утврдити.

С друге стране, сасвим је могуће да су трошкови путовања новог председника мањи, с обзиром на чињеницу да је до сада на себе преузео знатно мање међународних обавеза, наводе демократе.

Напредњаци на то одговарају да нико не може да демантује егзактне податке. Кажу, претходна администрација на Андрићевом венцу - за првих пет месеци прошле године потрошила је готово 80 одсто буџета за 2012.

Уз напомену да је администрација председника Томислава Николића у седам месеци претходне године уштедела држави 30 милиона динара, а да су притом активности председника остале на истом, па чак и на вишем нивоу, СНС истиче да та чињеница говори о рационалном и домаћинском располагању државном имовином, којим се руководи нова председничка администрација.

На то су поново одговориле демократе саопштењем да је Борис Тадић поднео оставку и напустио Председништво 4. априла 2012. године, па пет месеци не могу бити исто што и три месеца и четири дана".

Што се тиче телефонских рачуна, како је саопштено, једини који су превазилазили норме су они везани за међународну сарадњу."Сваки динар потрошен на те телефонске рачуне потрошен је на, на пример, укидање виза за грађане које су уведене у време када је садашња гарнитура на власти имала забрану путовања у земље ЕУ и САД, јер је била одговорна за масовна страдања у ратовима", истиче Демократска странка.

У саопштењу се наводи и да "председник Борис Тадић, на пример, никада није ишао у излишна путовања, попут Николићеве туристичке посете Чилеу на самит лидера ЕУ и Латинске Америке".

Како је саопштено, са председницима Португала и Румуније увек је могуће срести се на европском континенту, а Србија нема фундаменталну улогу у односима ЕУ и Латинске Америке.

Полемика демократа и напредњака настављена је још једним саопштењем СНС, који од администрације Томислава Николића тражи да обелодани трошкове Тадићеве администрације.

СНС је оптужио Демократску странку да износи "ноторне лажи о трошењу новца из државне касе како би сакрила своје криминалне делатности вршене током боравка на власти" и затражила од администрације председника Србије Томислава Николића да обелодани трошкове администрације некадашњег председника Бориса Тадића.

Како се наводи у саопштењу СНС, Демократска странка "слично као и у случају Колубара", износи ноторне лажи о томе колико је новца потрошено из државне касе "како би сакрили своје криминалне делатности које су спроводили док су били на власти и док су уживали све могуће привилегије, богатећи се на рачун грађана".

Реагујући на саопштење демократа у коме се наводи да је Тадић поднео оставку 4. априла и напустио председништво, СНС је упитала ДС да ли је целокупна администрација бившег председника истог дана поднела оставку и престала да троши новац грађана Србије.

Напредњаци су од ДС-а затражили да одговори ко је онда потрошио 80 одсто средстава предвиђених буџетом за 2012. "с обзиром на то да је Томислав Николић положио заклетву тек 31. маја 2012".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи