Читај ми!

Петровић оптужује Ђиласа за реваншизам

Драган Ђилас води реваншистичку политику и покушава да ДС врати у време време после парламетарних избора и тиме је ослаби, сматра Душан Петровић, посланик ДС-а чије је искључење из странке предложио Извршни одбор демократа.

Посланик Демократске странке Душан Петровић оптужио је лидера те странке Драгана Ђиласа да води реваншистичку политику према неистомишљеницима у Демократској странци.

Петровић је новинарима у Скупштини Србије рекао да Ђилас покушава да припреми стање ствари у ДС као у време после парламетарних избора, уколико би се они десили.

Према његовој оцени, готово је сигурно ДС не би добила онолико гласова колико је добила на парламентарним изборима у мају прошле године.

Мислим да зато свако ко би могао да постави питање зашто је Ђилас сменио Бориса Тадића, у овом тренутку има велики проблем, рекао је Петровић, који је нагласио да он нема такав проблем, јер говори оно што мисли.

Говорио сам то и покојном Зорану Ђинђићу, говорио сам Борису Тадићу. Свакако нећу променити свој животни и политички став, да оно што сматрам да је добро, истинито, износим пре свега пред страначке органе, а онда и пред јавност", рекао је Петровић.

За ДС је веома важно да изнесе своју државну политику, рекао је Петровић и додао да је предлог те политике представио на Главном одбору странке.

Петровић је изразио разочарење због захтева да буде искључен из ДС-а, уместо да се отвори дебата и да се размене аргументи и предлози.

Очекујем да ће Извршно одбор после покретања поступка, што се десило јуче, у једном релативно кратком року сазвати седницу где ћу моћи да се изјасним о свемо ономе што је Ђилас рекао да сам ја учинио, а што он сматра разлогом за искључење из ДС", рекао је Петровић.

Он сматра да је одлука Главног одбора ДС, којом се тражи да врати мандат или стави посланички мандат на располагање странци - у супротности са Законом о избору народник посланика, уставним принципима и стандардима ЕУ.

"Ми смо на врло озбиљну сугестију ЕУ и Савета Европе у овој Скупштини, док је ДС чинила парламнентарну већину, променили закон, тако да су укинуте бланко оставке. Посланици су постали власни да располажу својим мандатом", подсетио је посланик ДС-а.

Он је чудном оценио одлуку Главног одбора ДС која, по његовој оцени, процедурално не постоји, да би мандати требало да буду враћени од посланика - бивших чланова Владе Србије. Петровић сматра да је то апсурдна и потпуно непотребна одлука.

"Драган Ђилас је био на челу листе на којој сам био и ја. Драган Ђилас је био први на листи, а ја, не знам, пети или седми, и постављам питање: да ли је Ђилас обмањивао грађане Србије на парламентарним изборима када их је позивао да гласају за ту листу на којој смо се налазили сви ми из бивше владе или обмањује грађане Србије сада износећи овакве иницијативе", запитао је Петровић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи