Читај ми!

САД осуђује вандализам на Косову

Сједињене Америчке Државе осуђују насиље и вандализам на Косову усмерене против српске заједнице и позивају све стране у спору око споменика у Прешеву да наставе да траже решење, каже амбасадор САД при ОЕБС-у Ијан Кели.

Амбасадор САД при ОЕБС-у Ијан Кели каже да Сједињене Америчке Државе осуђују насиље и вандализам на Косову усмерене против српске заједнице и позивају све стране у спору око споменика у Прешеву да наставе да траже решење.

Настављамо да подржавамо рад мисије ОЕБС-а у Србији у напорима да олакша дијалог Владе Србије и албанске заједнице на југу Србије, истакао је Кели на седници Сталног савета ОЕБС-а у Бечу.

Он је, такође, нагласио да САД оштро осуђује акте вандализма и насиља које имају за мету српску заједницу на Косову као одговор на одлуку донету у Београду у вези са спомеником у Прешеву.

Позивамо косовске власти да истраже те злочине и спрече будуће нелегалне акције одмазде, истакао је Кели.

САД охрабрује све стране да покажу уздржаност и избегавају изјаве или акције које би водиле ка повећању тензија, пренео је он, позивајући све на Косову и у Албанији да се уздрже од протеста и подрже мирољубиво решење тих питања.

"Питања као ова не би требало да се дижу на ниво одговора који сада видимо. Она скрећу пажњу са питања која треба решити на Балкану, питања која захтевају заједничке напоре, компромис и дијалог", рекао је Кели.

Влада Србије и представници локалних власти на југу Србије морају да се ангажују конструктивно у суочавању са економским, социјалним и политичким изазовима. Због тога охрабрујемо све стране да наставе да траже одрживо решење у тој расправи, уз подршку  ОЕБС-а, закључио је Кели у обраћању дипломатским представницима 57 земаља чланица ОЕБС-а.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи