Читај ми!

Београд и Приштина опречно о фонду

Хашим Тачи тврди да ће сви приходи од царине и пореза ићи у фонд који ће бити укључен у косовски буџет. То демантује Ивица Дачић, истичући да на бриселском папиру пише да средства иду на рачун фонда банке коју ће отворити Европска унија.

Из Београда и Приштине долазе различите изјаве о томе шта је договорено у Бриселу. Премијер Ивица Дачић демантује тврдње Хашима Тачија да ће новац из фонда чије је формирање договорено на последњим преговорима ићи у приштински буџет.

У међувремену, Срби на Косову и Метохији блокирали су путеве који воде ка Брњаку и Јарињу јер су, кажу, чули да су специјалне јединице РОСУ, гранична полиција и цариници Приштине, кренули ка прелазима.

Хашим Тачи тврди да ће сви приходи од царине и пореза ићи у фонд који ће бити укључен у косовски буџет. Приштински медији већ су израчунали да ће у њему бити не мање од шест и не више од 90 милиона евра. То је демантовао Ивица Дачић, рекавши да на бриселском папиру пише другачије.

"Сва наплаћена средства ће бити на рачуну фонда у комерцијалној банци коју ће отворити Европска унија – тако пише. Према томе, нигде се не помиње буџет, не помиње се приштинска власт", рекао је премијер Ивица Дачић.

Изјаве Дачића и Тачија сагласне су у делу у којем је предвиђено да фондом управља трочлани одбор: jедан представник српске заједнице, један Косова и један ЕУ. Формирање и начин управљања фондом један је од најбољих резултата преговора, сматра председник Владе Србије, јер је Приштина инсистирала на другачијем решењу.

Дачић подсећа да се представник Срба са севера сагласио и са начином формирања и управљања фондом. Међутим, са севера Космета другачије поруке. На четири сата дугом протесту Срби поручују да не знају шта је договорено.

"Тражимо да се овом народу каже пуна истина, пошто то заслужујемо, јер се 14 година боримо да сачувамо институције државе Србије и управо то желимо и хоћемо да сачувамо институције Србије", каже председник Општине Звечан Драгиша Миловић.

На састанку у Митровици договорено је и одржавање великог митинга за шест дана, са циљем да се и Београду, и Приштини, и међународној заједници пошаље стара порука – да Срби из јужне покрајине неће пристати да живе на независном Косову.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи