Читај ми!

Чланство Косова у УН није било тема

Идеја Немачке да се од Србије затражи да омогући чланство Косова у УН није била тема разговора у оквиру ЕУ, рекао Венсан Дежер. Европски комесар Штефан Филе потврдио да у закључцима Европског савета из децембра нема помена о столици Косова у УН.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је да се у оквиру Европске уније досад није разговарало о идеји Немачке да се од Србије затражи да омогући чланство Косова у Уједињеним нацијама.

Изјава немачког амбасадора да је и чланство Косова у УН једно од питања које треба да се нађу на столу у Бриселу, представља намерно изазвану провокацију, рекао је председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

"О томе се досад није разговарало", изјавио је Венсан Дежер новинарима у Дому омладине, после дебате "Разговарајмо о Европи" са ученицима средњих школа у Србији.

"Сврха дијалога, коме ми придајемо веома велики значај, јесте да Београд и Приштина успеју да сарађују у регионалним организацијама, можда и у међународним организацијама. Разговарало се о чланству (Косова) у Савету за регионалну сарадњу или ЕБРД", рекао је Дежер.

Напомињући да не жели да коментарише изјаве других амбасадора, Дежер је рекао да је јасно да неке чланице ЕУ имају своје ставове по том питању.

"Сви ти ставови могу да се разматрају у контексту ЕУ, а на ЕУ и високој представници ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон је да руководе процесом дијалога", закључио је Дежер.

Европски савет не помиње столицу у УН

Европски комесар Штефан Филе изјавио је у Стразбуру да у закључцима Европског савета из децембра нема помена о столици Косова у УН кад је реч о условима за преговоре Србије о чланству ЕУ и садржини дијалога Београд-Приштина.

Филе је рекао да је "један од оних који су веома задовољни досад постигнутим напретком и то не споразумима који су досад постигнути само на папиру, већ и резултатима који су, например, о управљању међама и протоколом о примени на терену на добробит грађана".

Европски комесар је прецизирао да је "веома јасан речник Европског савета из децембра прошле године, којим је утврђен политички календар и оно што треба да се учини да би чланице ЕУ усвојиле повољну одлуку о почетку преговора о чланству са Србијом".

У закључцима Европског савета из прошлог децембра, рекао је Филе, ја не могу да нађем то што је немачки амбасадор поменуо.

Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич рекла је за агенцију Бета да "програм за дијалог Београда и Приштине стоји у закључцима Савета ЕУ из децембра 2012" и да се "у том контексту воде и преговори".

У закључцима заседања Савета министара спољних послова ЕУ прошлог децембра, које је потврдио и Европски савет, наводи се да је "видљиво и трајно побољшање односа Србије и Косова нужно да би обе стране наставиле сопствени пут ка ЕУ".

Такође се тражи да Србија крене ка уређењу структура на северу Косова тако да подмирују потребе грађана и "да се зајамчи функционалност јединственог институционалног и административног оквира унутар Косова". Од Србије се тражи и да поштује начела регионалне сарадње, примени постигнуте договоре са Приштином и настави добру сарадњу са Еулексом.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи