Читај ми!

Прекинуте блокаде путева на северу Космета

Срби са севера Косова прекинули блокаду путева који воде ка прелазима Јариње и Брњак. Блокаде постављене, како би се спречио пролазак косовских цариника и пограничне полиције. Возила Еулекса и Кфора вратила се ка јужном делу Косовске Митровице и ка Приштини.

15.15 - Завршена блокада путева ка прелазима Јариње и Брњак. 

Срби који су у блокади држали пут у Рудару код Звечана и у Зубином потоку, незадовољни присуством косовских цариника и пограничне полиције на прелазима Јариње и Брњак, разишли су се нешто пре 15 часова, после чега је саобраћај нормализован.

Они су око четири сата држали у блокади путеве који воде ка интегрисаним прелазима Брњак и Јариње, на крајњем северу Косова.

Срби су, током блокаде, зауставили три возила Еулекса у Рудару, која су се вратила назад, а Срби кажу да су зауставили возила јер сумњају да припадници мисије ЕУ превозе косовске царинике.

За време блокаде магистралног пута Приштина - Рашка у Рудару је био дозвољен пролазак путничким и теретним возилима који су пролазили заобилазећи велике бетонске блокове постављене на путу током ноћи.

Са окупљеним Србима око 11 часова разговарали су и војници Кфора из Тима за везу са локалним становништвом, а на лицу места налазило се и једно возило са ознакама УН-а.

Бетонске препреке још увек су на том путу, а неколико десетина оклопних и моторних возила Кфора, која су била на том путном правцу на 500 метара од Срба који су се окупили, вратила су се ка јужном делу Косовске Митровице.

Међу њима је било и неколико возила специјалне јединице косовске полиције РОСУ, преноси Танјуг.

Нешто пре 15 часова Срби из Ибарског Колашина, који су држали у потпуној блокади магистрални пут Приштина - Рибариће деблокирали су пут и разишли се.

Возила која су на том путу била препречена уклоњена су, а грађани који су се ту налазили поручили су да ће ту бити и убудуће уколико косовска царина или погранична полиција покушају друмским путем да дођу до Брњака.

Миловић: Хоћемо истину о бриселским споразумима

Председник општине Звечан Драгиша Миловић изјавио је током блокаде да Срби са севера желе да знају потпуну истину о споразумима из Брисела, а да су се данас окупили у Рудару и делимично блокирали пут када су чули да су у конвоју према северу кренуле косовске специјалне јединице полиције РОСУ и гранична полиција и цариници.

"Грађани су овде мирно изашли, блокирали пут и одлука је да упутимо и Београду и међународној јавности поруку да овај народ хоће потпуну истину о споразумима из Брисела", рекао је Миловић.

Он је оценио да се "једне поруке могу видети и медијима, а да се друге покушавају спровести на терену".

"Овај народ неће царину, али хоћемо да плаћамо све дажбине својој држави Србији, а не некој држави коју не признајемо", поручио је Миловић.

Према његовим речима, грађани имају право да од државног врха чују истину.

"Од председника и премијера Србије очекујемо да нас приме јер не желимо овде институције било које друге државе. Желимо да сачувамо наше, односно да имамо институције државе Србије", закључио је Миловић.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи