Читај ми!

Дачић: На корак од резолуције

Томислав Николић и Влада Србије на заједничкој седници 8. јануара утврдиће основне принципе за преговоре с Приштином, изјавио за РТС премијер Ивица Дачић.

Српске институције на Косову су следећа тема дијалога Београда и Приштине, најавио премијер Ивица Дачић гостујући у емисији Окo. Дачић је, истовремено, рекао да ће се Скупштина 11. јануара изјаснити о резолуцији коју заједнички припремају Влада и председник Србије.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

"Договор председника и Владе је да заједно изађемо, највероватније 8. јануара, одржимо седницу са председником и предложимо парламенту резолуцију о даљим корацима у преговорима са привременим институцијама у Приштини", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је Србија "принуђена да критички и реално сагледа своју позицију на међународној сцени, као и наредне потезе и њихове последице".

"Текст који је био предмет расправе у јавности био је планиран да буде подвргнут различитим мишљењима. Искристалисали су се предлози са различитих страна... Ту платформу сам већ дао Кетрин Ештон пре неколико недеља", рекао је Дачић.

Председник Владе Србије рекао је да ће наредне теме дијалога бити, према речима Кетрин Ештон, парализа или паралелизам институција на Косову и Метохији.

"За нас је од изузетног значаја да, када се не жели свеобухватно решење, једна привремена ситуација у којој је, пре свега, приоритетан положај Срба на Косову, да сваки напредак у дијалогу буде праћен напретком у евроинтеграцијама", рекао је Дачић.

Јединствен став, не једноумље

Влада Србије ради јединствено и као тим, наглашава премијер.

"Не видим да је постојао иједан пример где је Влада показала нејединство. Напротив. Свако има своје мишљење, али када се постигне договор никада нисте чули да постоји проблем око доношења одлука", каже председник Владе.

Према његовим речима, Влада не негује систем у којем ће постојати само једно мишљење.

Постојала су различита мишљења о неким темама, јер свака странка има свој идентитет, али се о томе никад нису полемике водиле у јавности, наглашава Дачић.

Оцењује да нема разлога да се иде на изборе, јер тако неће бити остварени зацртани државни циљеви.

"Иако би избори сигурно донели бољи резултат мојој странци и СНС-у, али нису страначки интереси ти који одређују", рекао је Дачић, подсећајући да у време избора не постоје државни интереси него само страначки и да би и грађанима било тешко објаснити зашто се иде на изборе.

Влада има добре резултате

Он је подсетио да је на седници Савета Европске уније свих 27 чланица позитивно говорило о Србији, што се никад није десило последњих десет година.

"Прво, због дијалога са Приштином, јер, штагод мислили о томе, то је кључни приоритет. И ако иде у добром смеру, то у други план баца све примедбе на друге теме", каже Дачић.

Објашњава да је друго питање које је наишло на изузетне похвале – борба против корупције.

"И у европској јавности и на домаћој сцени, то наилази на подршку грађана. Ту није крај, желимо да спремно дочекамо почетак преговора. Управо ће поглавље 23 и 24 која се односе на борбу против корупције, бити прва о којима ће се расправљати и зато ме радује што сви органи који се овим баве имају позитивне оцене јавности", рекао је председник Владе.

Подсећа да је полиција добила поверење грађана, а да је он и претходне четири године био на челу Министарства унутрашњих послова.

Недавна хапшења у борби против корупције, каже, не значе да полиција тек сада слободно ради.

"Не могу рећи да сви ови предмети нису више пута разматрани и пре него што сам дошао за министра, али никада нису процесуирани. У овој Влади нема ограничења које се акције раде, није битна партијска припадност, важно је да се борба против криминала и корупције системски реши", наглашава Дачић.

Каже да су коалициони партнери у Влади пре свега у дневној оперативној сарадњи са Александорм Вучићем остварили значајне резултате у тој области.

Направљен план за 2013. годину

План рада Владе за наредну годину је спреман, каже премијер.

"Грађани сигурно могу да очекују да ће бити заштићени од великих поскупљења, да цене струје и гаса морају да се мењају у складу са потребама Србије, јер цене нису реалне и доводе до великих губитака јавних предузећа. Мора да се направи систем где ће јавна предузећа штедети и мора да се води рачуна да неке цене не зависе само од нас већ и од кретања на светском тржишту, пошто немамо домаће велике изворе гаса", објашњава Дачић.

"Реално је да цене струје и гаса буду више за 20 до 25 одсто, али то се сигурно неће десити. Биће одређених поскупљања, али најминималнијих, уз прављење социјалних карти које ће обухватити најмање пола милиона људи", објаснио је премијер.

Влада ће настојати да створи пословни амбијент који одговара инвеститорима и замаху привреде.

"Рекао сам да желим да будемо оперативни и практични, чак сам и критиковао да све састанке са партнерима почињемо и завршавамо грљењем и љубљењем без конкретних резултата. Сигуран сам да ће следеће године Србија имати можда највећи раст у региону, то су мали бројеви – 1,2 или три одсто. Нама треба да за две године то буде пет одсто, да идемо крупнијим корацима", наводи премијер планове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару