Читај ми!

Одређеније дефинисати везу Србије и Косова

Платформа о Косову коју је представио председник Николић има добрих елемената, али је потребно још одређеније дефинисати уставно-правну везу Косова и Србије, оценио је Војислав Коштуница гостујући у емисији "Око". Лидер ДСС-а понавља став своје странке да треба прекинути преговоре Београда и Приштине, као и да још није касно да се прекине "срљање у чланство у ЕУ".

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница сматра да је потребно одређеније дефинисати и учврстити уставно-правну везу између Србије и Косова, јер се вођењем преговора Београда и Приштине полако успоставља независност покрајине.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Гостујући у емисији Око, Коштуница је рекао да платформа о Косову коју је представио председник Србије Томислав Николић садржи доста нових елемената и отвара могућност решења косовског питања тако да Косово има и према Уставу Србије и према Резолуцији 1244 суштинску аутономију унутар Србије, а истовремено Срби на Косову аутономију унутар Косова.

Међутим, како је истакао, потребно је још одређеније дефинисати уставно-правну везу између Косова и Србије, и Србије и Косова, као и покренути питање о статусу покрајине.

"У разговору са Николићем, он је поменуо закон о суштинској аутономији и то је изузетно важно и, наравно, прихватљиво за ДСС. Веза између Србије и Косова би се тиме учврстила", рекао је председник ДСС-а.

Упитан зашто је потребно додатно дефинисање кад Устав Србије јасно каже да је Косово део Србије, Коштуница је рекао да је то потребно јер се, у међувремену, одвија дијалог Београда и Приштине под покровитељством Брисела, у којем се кроз низ закључака или споразума полако успоставља независност Косова.

"Потребно је тај процес зауставити, ту врсту преговора и до краја отворити статусно питање Косова", истакао је Коштуница и додао да оно што се мења с платформом о Косову јесте "могућност да се преговарачки процес (Београда и Приштине) заврши".

Коштуница је оценио да се споразумом о интегрисаном управљању прелазима "изграђује нешто што се зове држава у држави".

"Србија не треба свему томе да доприноси. Технички дијалог нас је одвео далеко у једну врсту суноврата који иде у правцу независности Косова", оценио је Коштуница.

Захвалити се Бриселу и окренути се ка УН

Коштуница је оценио и да су преговори до сада били штетни по Србију, као и да је тиме ослабљена преговарачка позиција Србије.

"Треба рећи 'хвала' преговарачима из Брисела и обратити се правој адреси – Савету безбедности Уједињених нација и кренути другим кораком", навео је лидер ДСС-а.

Упитан о евентуалној промени власти у Београду, Коштуница је рекао да то питање није за ДСС, али оцењује да би, после одређених промена у Србији, оне требало да се десе и у Београду.

Истакао је да ДСС неће покретати то питање и да није до сада било разговора о Београду, али да је та партија спремна да учествује и у будућој власти.

О наводима о могућем одржавању нових избора 2013. године, председник ДСС-а је рекао да је тренутно превише недоумица да би се могло јасно рећи и предвидети шта ће се догодити, као и да ће наредна година бити пуна изазова.

"Мислим да је важније од свега да се нека питања о држави, о Косову, европским интеграцијама, привреди која је на издисају, стандарду грађана, реше у мери у којој је то могуће", навео је Коштуница.

Оценио је да "још није касно да се прекине срљање у чланство у ЕУ", јер како је навео, све је то Србију скупо коштало, не само када је реч о Косову него и о економском развоју.

"Треба нам политичка неутралност и сарадња са свима. Ово је преломни тренутак за Србију. Одзвонило је једној политици да ЕУ нема алтернативу", рекао је Коштуница.

Лидер ДСС-а истиче да садашња власт још није јасно одредила "даљи правац деловања".

"Почела је да се ослања и на друге земље изван Уније. Све је то још, по мом мишљењу, лутање и неодређен став", закључио је Коштуница.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару