Читај ми!

Треба нам одрживо решење за Косово

Платформа о Косову и Метохији у садашњем облику неће ићи у парламент, јер тако није ни планирано, пошто је подложна променама, рекао премијер Србије Ивица Дачић и негирао да постоје несугласице са председником Србије Томиславом Николићем у вези са платформом.

Премијер Србије Ивица Дачић негирао је да постоје несугласице са председником Србије Томиславом Николићем у вези са платформом о Косову и Метохији, која је, како каже, подложна променама.

Дачић је поновио да платформа у садашњем облику неће ићи у парламент, јер тако није ни било планирано, пошто је подложна променама.

"У дефинисању битно је да знамо шта је од свега тога могуће решавати и са којим савезницима. Никада није био план да платформа иде у Скупштину, него уставни принципи и акта, јер се у паралменту мора усвојити коначан договор, а не полазна платформа", рекао је Дачић новинарима након седнице Главног одбора Социјалистичке партије Србије.

Премијер је потврдио да у документну неће остати прва реченица из садашњег текста платформе која каже да се треба уздржавати од даљег склапања договора у текућим преговорима и почети преговоре на новој основи.

"У овом тренутку не постоји реална могућност да се воде преговори на том нивоу, осим ових који се тренутно воде. Наше опредељење је да учествујемо у даљем дијалогу заступајући ставове који се налазе и у овом документу", навео је Дачић.

Он је објаснио да то није прва платформа о Косову, већ да их је било више, те да је на седницу парламента ишла Декларација, а не нешто што је могло да се мења сваких пет дана.

"Овај практични део је наш став кога ћемо се придржавати током преговора", рекао је Дачић и објаснио да ће када се преговори заврше оно што је резултирало тим преговорима бити преточено у акт и подвукао да је то пут којим је договорено да се иде.

Према Дачићевим речима, дијалог са Приштином води он, јер је то предложио председник Србије Томислав Николић, а лично није тражио да разговара са косовским премијером Хашимом Тачијем.

Дачић је још једном подвукао да је интерес Србије да се дијалог настави, да је када је реч о платформи разговарано о ономе што је поглед на привремено решење ситуације на Косову, а да је то први документ коме председник државе и Влада Србије прилазе трудећи се да предложе одрживо решење.

"Председник Србије и влада прилазе том тешком проблему као што је Косово трудећи се да предложе одрживо решење, а не само неке опште циљеве за које унапред знамо да неће бити реализовани. Немогуће је у Србији постићи потпуно јединство и консензус, али је важно да постоји што већа сагласност и политичка стабилност", нагласио је Дачић.

Он је навео да ће се пред посланике ићи са актом који ће садржати основне полазне принципе важне за даље преговоре, а да су све остало детаљи о којима ће се преговарати наредних месеци у конкретном дијалогу.

Дачић је најавио да ће током преговра у наредним месецима разговарати управо о ономе што пише у документу који је назван платформа.

На питање да ли постоји сукоб са председником државе у вези са платформом Дачић је рекао да када чита новине има утисак да се свађа са свима.

"Испада да се свађамо међусобно, прво са Вучићем око овога, те са Томом око онога. То апсолутно није тачно", закључио је Дачић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи