Хаг пред Саветом безбедности

Савет безбедности УН у среду расправља о Хашком трибуналу, свега недељу дана после одлука да на слободу пусти генерале хрватске војске и команданта ОВК. На дневном реду извештаји Теодора Мерона и Сержа Брамеца. Србију представља потпредседник Владе Александар Вучић. "Имаћемо шта да кажемо", рекао Вучић после хашких пресуда.

Савет безбедности Уједињених нација ће у среду бити поприште жестоке дебате о раду Хашког трибунала, непосредно после одлука тог суда да ослободи оптужби хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача и команданта ОВК Рамуша Харадинаја, што је изазвало талас оштрих реакција у Београду и Москви.

"Савет безбедности ће у среду разматрати извештај председника Хашког трибинала и Главног тужиоца", рекао је Мухамед Лулики, амбасадор Марока, државе која у децембру председава Саветом безбедности.

Србију ће на овој седници представљати потпредседник Владе Александар Вучић, који је непосредно после ослобађајућих пресуда хрватским генералима и Харадинају, најавио да ће "имати шта да каже пред Саветом безбедности УН".

Извештаји Мерона и Брамерца

На дневном реду Савета безбедности је разматрање редовних извештаја председника Трибунала Теодора Мерона и Главног тужиоца Сержа Брамерца, који су у документу који је подељен амбасадорима најмоћнијег тела светске организације, навели да је наставак сарадње са Србијом, БиХ и Хрватском кључни фактор за успешно окончање рада Трибунала.

"Тужилаштво са задовољством запажа да прве индикације наводе на закључак да ће нова Влада Србије задржати исти ниво позитивне сарадње као што је то чинила претходна", наводи се у извештају у које је Интернет портал Радио-телевизије Србије имао увид.

Тужилаштво је, такође, навело да је приступ документима и даље важан фактор за текуће процесе и жалбене поступке. Српске власти и даље адекватно договарају на захтеве за приступ сведоцима.

"Канцеларија тужиоца тражи да се сарадња Србије у наредним месецима настави", наводи се у делу извештаја који је потписао Серж Брамерц.

За разлику од низа извештаја које су раније подносили Брамерц и његова претходница на месту Главног тужиоца Карла дел Понте у новом документу се не помиње проблем заштите сведока на Косову.

Тужилаштво је у претходна три месеца смањило број запослених за 76 и у њему тренутно ради 207 особа.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару