Читај ми!

Протест на Јарињу, прекинути радови

Локални Срби од јутрос протестују у међузони код прелаза Јариње због чега су прекинути радови на изградњи интегрисаног прелаза. Међу окупљенима највише одборника четири општине са севера Космета. Амерички војници из састава Кфора поставили су контролни пункт на путу Лепосавић - Рашка.

18.00 - Одборници са севера Космета одбили предлог МУП-а Србије да се грађани који протестују помере са Јариња и омогуће наставак радова.

17.25 - У Рашкој у току разговори представника општина са севера Космета и МУП-а Србије који је од њих тражио да се грађани помере са градилишта, јавља извештач РТС-а.

Радови на изградњи интегрисаног прелаза у међузони код прелаза Јариње јутрос нису настављени, јер су се локални Срби са севера Космета окупили протестујући због намере да на том месту од 10. децембра почне примена споразума о интегрисаном управљању прелазима. 

Срби, који се од јутрос налазе на локацији где треба да буде интегрисани прелаз, поред пута Рашка - Лепосавић, одлучни су да проведу ноћ на Јарињу, како би, како кажу, спречили постављање границе између Косова и централне Србије.

Представници МУП-а Србије затражили су вечерас од представника локалне самоуправе да омогуће наставак радова на изградњи интегрисаног прелаза на Јарињу.

На састанку који је одржан у Рашкој, представници МУП-а затражили су од грађана и локалних власти да се удаље 100 метара од места где би сутра требало да буду настављени радови, што су они одбили.

Јутрос, нешто после пет часова на месту где се прави нови прелаз окупили су се одборници скупштине општине општине и председници општина на Северу Косова. Они ће ту, како су рекли, чекати да добију обећане писане гаранције да на Јарињу неће бити царине и да им неће бити потребна косовска документа да би туда прошли.

Председник СО Лепосавић Славко Стевановић рекао је да они неће границу између Србије и Србије, односно границу између севера Косова и остатка Србије.

"Овде на овом месту никада није била граница, није била царина, није природно да буде сада", каже Стевановић.

После сирене која се огласила у Косовској Митровици, а која позива на окупљање, на Јарињу су почели да се окупљају и грађани са севера Косова.

С друге стране прелаза војници Кфора појачали су присуство и контролишу возила која туда пролазе.

Претходних дана на том месту смењивале су се машине предузећа "Пазар пут". То предузеће најавило је завршетак свог дела посла до 7. децембра. Међутим, питање је како ће протести и данашња обустава радова померити тај рок.

Како је најављено прелаз Јариње и Мердаре требало би да буду функционални до 10. децембра када би требало да почне са применом споразум о интегрисаном управљању прелазима. Прелаз на Јарињу требало би да има четири коловозне траке, а како је речено неће бити државних обележја нити застава Косова.

У Приштини кажу да је договорено да на прелазу путници буду једном заустављани са једном провером докумената. Они који долазе из централне Србије документа ће давати српским предстваницима на прелазу.

"Сигурно да ће они дати документа српској полицији или царини шта треба да пријаве и онда ће остало да се искомуницира са косовским службеницима унутар те административне јединице", каже Саша Рашић, заменик косовског министра унутрашњих послова.

Према његовим речима, када се излази са Косова ка централној Србији, обрнута је процедура.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару