Читај ми!

Сенић: На челу јавних предузећа најбољи

На чело јавних предузећа долазиће најбољи људи, а не као до сада они који су били предмет договора политичких елита, рекао државни секретар Министарства финансија Влајко Сенић.

Државни секретар Министарства финансија и привреде Влајко Сенић рекао је да ће нови закон о јавним предузећима омогућити да на чело тих предузећа дођу најбољи људи, као и да је читав процес избора директора и надзорног одбора транспарентан.

"Беспотребно се напада добар закон. На чело јавних предузећа до сада су долазили људи који су били део договора политичке елите странака владајуће коалиције. Ми смо сада потпуно променили цео процес избора, управљачку структуру, услове које чланови надзорног одбора и директори морају да испуњавају", рекао је Сенић гостујући у Дневнику РТС-а.

Сенић је додао да први пут имамо јасан процес избора директора јавних предузећа, као и да надзорни одбор има власт у јавном предузећу који може да предложи смену директора и именује извршног директора.

"Влада мора да има регулаторну функцију и доноси одлуке о томе ко ће бити директор јавног предузећа након спроведеног конкурса. Предлог закона радили смо у сарадњи са Светском банком", нагласио је Сенић.

Државни секретар указао је да за избор чланова надзорног одбора (три на локалном и пет на републичком нивоу) постоје јасни критеријуми и да један члан надзорног одбора мора бити потпуно независан и не може бити члан политичке партије.

Сенић је нагласио да су на путу да прихвате још један амандман који предвиђа да један члан надзорног одбора именује одбор за трговину Скупштине Србије.

"По садашњем закону, Влада Србије бирала је директора јавног предузећа, чланове управног и надзорног одбора. Управни одбор је углавном представљао уточиште за партијске чланове. Сада имате надзорни одбор од три члана на локалу и пет на нивоу Републике", навео је Сенић. 

Он је рекао да ће се појаснити и део закона који се односи на вербални деликт како би се избегло лоше тумачење, као и да ће прихватити амандман да не може бити постављен директор који има кривично дело против службене дужности.

Поводом констатације министра финансија Млађана Динкића на јучерашњој седници Скупштине Србије да нема политичког консензуса да се изврши комплетна департизација, Сенић је рекао да је УРС забранио својим функционерима да се јављају на конкурсе за директоре јавних предузећа, као и да у владајућој коалицији има мишљења да на локалу нема довољно квалитетних људи.

Сенић је рекао и да поједини коалициони партнери сматрају да на локалу нема довољно квалитетних људи.

Он је истакао да је Предлог закона о јавним предузећима добио похвале и да је рађен у сарадњи са Светском банком и другим институцијама. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару