Читај ми!

Наставак расправе о јавним предузећима

Скупштина Србије завршила рад за вечерас. Посланици расправљали о сету економских закона, међу којима је и Предлог закона о јавним предузећима о којем се јуче највише полемисало.

17.20 - Скупштина Србије завршила рад за вечерас, а сутра ће наставити начелну расправу о неколико економских закона.

15.16 - Посланици Скупштине Србије наставили расправу. 

14.04 - Председник Скупштине Небојша Стефановић одредио једночасовну паузу.

11.42 - Скупштина наставила рад.

10.57 - Одређена пауза док министар финансија и привреде Млађан Динкић не стигне на заседање. 

10.19 - Почела седница скупштине Србије. На почетку посланичка питања.

Посланици Скупштине Србије расправљали су на данашњој седници о Предлогу закона о јавним предузећима о којем се јуче највише полемисало, као и о неколико економских закона. На почетку седнице посланици су искористили право да извршној власти поставе питања.

Завршетак данашњег радног дана у парламенту обележила је полемика напредњака и демократа о такозваним "жутим предузећима" и о томе ко је одговоран за њихово пословање, углавном са губицима.

Расправу о предложеном закону о јавним предузећима "зачиниле" су критике напредњака, који су у неколико наврата демократе "подсетили" да су управо њихови кадрови одговорни за лоше пословање великог броја јавних предузећа у Србији, на шта је посланик ДС-а Борко Стефановић упитао: "Које боје су онда предузећа која воде Мића Грчић, Никола Петровић, Дмитар Ђуровић".

На то је реаговао напредњак Драган Томић, који је објаснио да је сленг "жута предузећа" настао као "аждаја којој се не може ништа, јер су била партијски плен годинама како оних који су седели као руководиоци у њима тако и оних који су са њима пословали".

"Ваљда је боље да Србију имамо као добру државу и да нестану жута предузећа и департизација значи долазак нових кадрова, идите кући и одморите се", поручио је Томић и гарантовао да они који сада долазе на те функције неће злоупотребити јавна предузећа и играти се имовином.

"Ми смо други свет", рекао је Томић демократама, а његов странчки колега Зоран Бабић је додао се "Мића Грцић, Никола Петровић зову успешна предузећа".

Председавајућа Весна Ковач (УРС) замолила је посланике да не употребаљавају тај термин и да се врате на тему дневног реда, али је реплику ипак затражио и добио демократа Јанко Веселиновић.

Веселиновић је рекао да је од 1990. године, од када је уведен вишепартијски систем, најмање на власти била ДС, а да је једина константа Г17 и Млађан Динкић, који је сада колаициони партнет СНС-а и Расима Љајића, па и СПС-а.

На то је реаговао шеф посланика СДПС-а Милорад Мијатовић, који је замолио колеге из "владајуће партије позиције и владајуће партије опозиције" да их оставе по страни.

"Молимо вас да нас оставите по страни и да се држите дневног реда оставите то које колико био у власти", рекао је Мијатовић.

"Изгледа да сте се понудили нашим партнерима, али они вас неће. Мени је жао што сте ви у стању у коме сте", рекао је шеф посланика УРС-а Владимир Илић одговарајући демократама.

Посланик ЛДП-а Зоран Остојић је рекао да се та странка залаже за јасно дефинисање односа државе и медија кроз медијску стратегију. Члан 2 Предлога закона о јавним предузећима, који омогућава држави да оснива предузећа и у области информисања, очигледно је реликт прошлости, оценио је Остојић.

Стефановић о црногорској клими

На почетку данашње седнице, када су посланици постављали питања органима извршне власти, напредњак Марко Атлагић рекао је да се на аутобусној станици на Панчевачком мосту дешавају "чудне ствари" будући да се аутобуси заустављају тачно на граници Србије и северне српске покрајине. Питао је зашто аутобуси стоје док се прегледају карте и да ли се ту прави вештачка граница између Србије и Војводине.

Посланик ДС-а Борислав Стефановић је упитао и да ли је у Будви нижи или виши ваздушни притисак и другачија клима у односу на Брисел, када председник Томислав Николић не може да оде на самит земаља југисточне Европе у Будви, а премијер Ивица Дачић може да се виђа са косовским премијером Хашимом Тачијем у Бриселу. "Да ли је то у тајној платформи коју никада нећемо видети", упитао је Стефанивић.

Посланици ДСС-а покренули су питање куповине аутобуса за градски превоз, па је посланик Дејан Михајлов упитао зашто Београд купује аутобусе од произвођача из земаља Европске уније, а не од највећег домаћег произвођача "Икарбуса".

Либерално-демократска партија питала је где је платформа за преговоре с Приштином и када ће се расправљати о иницијативи за формирање анкетног одбора за трошење буџетког новца на Косову.

Посланик ПУПС-а Борислав Ковачевић питао је како је могуће да посланици добијају "претећа" писма и да ли службе прегледају та писма. Председник парламента Небојша Стефановић одговорио је да скупштинске службе не смеју да отварају пошту посланика.

Посланица Нове Србије Невена Аџемовић данас се први пут обратила посланицима у парламенту. Она је скренула пажњу надлежним органима на то да су антене за мобилну телефонију опаснњ по здравље. Посебно је указала на антене које су постављене на зградама у близини обданишта, образовних институција и стамбених зграда.  

Посланик Српског покрета обнове Мирко Чикириз рекао је да у Србији, у односу на регион, најдуже траје приватизација и питао колико је новца до сада добијено од приватизације, као и да ли су та средства утрошена у инвестиције или нешто друго.

На јучерашњој седници министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је да ће прихватити велики број амандмана Либерално-демократске партије, које је оценио као добронамерне.

Иначе, јучерашњу расправу обележила је бурна полемика посланика опозиционе ЛДП-а са посланицима владајуће коалиције из ПУПС-а и Социјалистичке партије Србије о департизацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару