Читај ми!

Бриселски договор о царини

Постигнут договор о царинским процедурама током дијалога радних група Београда и Приштине, рекао шеф београдског тима Дејан Павићевић. На прелазима с Косовом завршни радови уочи примене споразума, у Бриселу припреме састанка Дачић–Тачи.

У Бриселу је после данашње рунде техничких преговора између Београда и Приштине, заокружен договор о царинској процедури на прелазима на административној линији са Косовом, као и о улози Еулекса, изјавио је за РТС шеф београдског преговарачког тима за технички дијалог Дејан Павићевић.

Павићевић је рекао је да је данас постигнут договор на техничком нивоу о царинској процедури. Према његовим речима, царина неће бити вршена на самим прелазима, већ ће, у зависности од тога из ког правца роба долази, бити пребачена на терминале у Нишу и Јужној Митровици, док ће на прелазима бити вршена само контрола папира.

Он је рекао и да је постигнут договор о улози Еулекса, која се може назвати извршном. Еулекс ће, како је рекао Павићевић, имати исти број цариника као косовска и српска страна, а прва два прелаза биће пуштена у рад 10. децембра.

Павићевић је рекао да се тренутно ради на самим административним прелазима - на Рудници и Мердару и да очекује да ће та два прелаза прорадити 10. децембра ујутру.

"То ће изгедати на следећи начин, замислите пункт један и други, који ће се само прибложити један до другог. Биће интегрисана зона јасно подељена у две зоне одговорности где ће свако спроводити своје процедуре", објаснио је Павићевић.

За сутра је уз посредовање високе представнице Европске уније Кетрин Ештон најављен састанак на политичком нивоу, између премијера Србије Ивице Дачића и Хашима Тачија.

Тај састанак ће и овога пута бити у форми радне вечере. Ештонова ће прво имати засебне састанке са Дачићем и Тачијем, а затим ће бити организован и тројни састанак, који би требало да на политичком нивоу заокружи и потврди оно што је постигнуто на техничком нивоу.

Тај састанак долази у веома битном тренутку, јер ће од исхода састанка и примене споразума на терену зависити како ће се следеће недеље Савет министара, а затим шефови држава и влада одредити према датуму о почетку преговора о чланству.

У међувремену, у Европском парламенту данас је по први пут представљена резолуција о Србији. Приликом представљања поздрављен је политички дијалог Београда и Приштине, као и напори нове Владе у борби против корупције, а упућен је и позив шефовима држава и влада, Савет Европске уније да што пре одреде датум почетка преговора са Србијом.

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин каже да ће после сусрета између два премијера и практичног имплементирања заједничке контроле за седам дана Савет бити пред дилемом да ли да да условни датум.

"Ја се надам да ће то бити довољно, ако не, онда треба сачекати следећу прилику, али мислим да је Србија са свиме што је направила до сада и са свиме што ће показати у овој седмици на добром путу и да заслужује датум", рекао је Кацин.

"Мислим да резолуција објективно одражава ситуацију каква је сада у Србији, а резолуција ће подстаћи европске амбиције Србије и бити охрабрење за српску владу", рекао је шеф делегације Европског парламента за Западни Балкан Едвард Кукан. 

Савет министра Европске уније ће 10. и 11. децембра расправљати о Србији и о евентуалној додели датума за почетак преговора са Србијом.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару