Читај ми!

Дрецун: "Стаљинистичке" методе Тужилаштва

Тужилаштво за ратне злочине служи се претњама и "стаљинистичким" методама у обрачуну са посланицима који критикују рад тог тужилаштва, рекао је посланик и председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Посланик Српске напредне странке и председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да је неприхватљиво да се Тужилаштво за ратне злочине служи претњама и "стаљинистичким" методама, у обрачуну са посланицима који критикују рад тог тужилаштва.

Дрецун је у изјави новинарима у Скупштини Србије питао представнике Тужилаштва за ратне злочине зашто ништа није учињено са сведоком за масовну гробницу у Сувој реци, ко је спречио и зашто није прихваћено да буду доведени сведоци из Албаније у случају трговине људским органима и ко је одговоран за заустављање процесуирања починиоца ратних злочина на југу централне Србије.

"Очекујем да добијем одговоре на та питања од Тужилаштва, а онда ћу поставити додатна питања. Имам пуно уставно право као посланик да критикујем рад Тужилаштва", рекао је Дрецун.

Председник одбора за Косово и Метохију је после ослобађања хрватских генерала у Хашком трибуналу рекао да је "Хрватска очитала лекцију Србији" и да ће у српском Тужилаштву за ратне злочине ствари морати да се мењају.

Тужилаштво је оценило да је та изјава груб напад и притисак на самосталност правосудних органа, као и да Дрецунова изјава има лични печат, "јер је његово име у предмету Тужилаштва које третира медијско хушкање на рат".

Дрецун је изјавио да је неприхватљиво да се "стаљинистичким" методама Тужилаштво обрачунава са послаником. Тужилаштво прети "измишљеним предметима чија је садржина прави линч појединаца који је у време рата извештавао о страдању српског народа", рекао је Дрецун.

Недодирљиви у Тужилаштву

"То што су (Бруно) Векарић и (Владимир) Вукчевић до сад били недодорљиви и навикли да нас стално обмањују причама, кад год се ослободи неко у Хашком трибуналу, ко је био одговран за злочине над Србима да ће они нешто учинити накнадно, а видимо да ништа не учине. Они морају да схвате да је то време прошло", истакао је он.

Дрецун је навео да управо због критике Тужилаштва о "личном печату" његове изјаве, неће сада постављати питање Векарићу о невладиној организацији Центар за транзициони процес.

"Колико је хонорара Векарић добијао за један текст у часопису у ком је наводно требало да критикује ратне злочине - 300.000 динара? Па каква је улога госпође (Снежане) Маловић у свему томе", питао је посланик СНС-а.

Дрецун је истакао да ће обавестити председника Скупштине Србије Небојшу Стефановића о том, како га је назвао, тешком инциденту у којем Тужилаштво жели да ућутка оне који критикују њихов рад.

"Јавност добро зна колико је било пристрасно деловање појединаца у Тужилаштву за ратне злочине, јер је њихово деловање било усмерено да буду процесуирани они који су починили злочине над Хрватима, Албанцима и Бошњацима, а они који су их чинили над Србима су на волшебан начин били ослобађани", навео је Дрецун.

Дрецун је затражио одговорност Тужилаштва што су хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач на слободи, што је Насер Орић на слободи, што је Фатмир Љимај на слободи и што ће Рамуш Харадинај "бити на слободи".

"Шта је Тужилаштво урадило сем празне приче у медијима, сем што су путовали по семинарима и трошили енормна средства. Мораћемо да утврдимо како су људи из Тужилаштва трошили паре пореских обвезника", рекао је Дрецун.

Чека се одлука Хашког трибунала у вези са случајем Рамуша Харадинаја, најавио је Дрецун, а након тога ће се Тужилаштво суочити "са неким непријатним чињеницама" које ће показати да је његова критика њиховог рада "оправдана и блага".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару