Читај ми!

Јеремић: Радим само у интересу Србије

Пратим домаћу политику, али у наредних десет месеци носим дрес репрезентације, представљам Србију на највишој могућој дипломатској позицији за нашу земљу и немам право да се одређујем према унутрашњим политичким питањима. То би било непримерено за моју позицију, рекао за РТС председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић.

Два месеца, колико се налази у Њујорку обављајући функцију председника Генералне скупштине УН, била су довољна да се бивши министар спољних послова Републике Србије Вук Јеремић навикне на нове обавезе и упозна дипломате из готово свих држава света.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

"Сви међународни процеси који имају додира са УН пролазе кроз Генералну скупштину, а самим тим и кроз канцеларију председника, а у тој канцеларији је данас представник Србије", рекао је Јеремић у емисији Око додајући да је простор међународних односа велики онолико колико желите да га попуните и искористите шансу да учините нешто у корист своје државе.

"Има доста ствари које се тичу политичких интереса најмоћнијих играча света, које зависе од онога ко председава Генералној скупштини, а тиме свако са вама мора да разговара. Онда и ви можете да отварате теме које вас занимају и то је највећа политичка снага коју ми тренутно имамо", објаснио је Јеремић.

Ниједан радни дан председника Генералне скупштине УН није исти, а најтеже је, каже Јеремић, водити рачуна о сукобљеним идејама и интересима држава чланица.

"Ујутру вам дође буџет УН за следећу годину – то је много милијарди долара – разматрате га са сарадницима, одређујете колико ће средстава отићи за Конго или Хаити, каква ће бити издавања на Блиском истоку. По подне разговарате са сталним чланицама Савета безбедности о питањима реформе, о резолуцији која треба да иде у Генералну скупштину а која се тиче вређања религија. А по том питању постоје дубоке поделе у међународној заједници", каже председник Генералне скупштине.

Док цео свет чека резултате председничких избора у Америци, који би могли да промене америчку спољну политику и односе са најмоћнијим државама, Вук Јеремић тврди да то неће имати великог утицаја на Србију. 

"Мислим да је пред нама време у којем ће бити тешко избећи политичке урагане. Без обзира на то ко вечерас победи, пред светом се налази изазовно време. Наравно да постоје нијансе између кандидата и разлике у геополитичким питањима, али када је реч о Србији неће бити велике разлике", сматра Јеремић и додаје да ће већих трвења можда бити само између великих сила. 

Добар пријем нових представника српске власти у међународним круговима Јеремића не изненађује. Тврди да велике силе немају миљенике међу политичарима, већ да им је добар свако ко је на власти и ко може да остварује њихове интересе и спроводи оно што је договорено.

Јединствен државни став о Космету 

Говорећи о решавању проблема Косова и Метохије, Вук Јеремић сматра да то не би смело да буде партијско већ питање у вези са којим мора бити постигнут јединствен државни став.

"Као човек који долази из редова опозиције, желим да тој опозицији упутим апел да подржи политику Владе када је реч о Косову. Када је реч о важним питањима, опозиција мора да прати Владу јер је она добила подршку грађана, има већину и одлучујући глас", рекао је бивши министар спољних послова.

На примедбе да је требало да врати посланички мандат када је одлазио у Њујорк, Јеремић одговара да је од стране грађана Србије изабран да их представља у парламенту и да то намерава да ради када се буде вратио за нешто мање од десет месеци.

"Мислим да парламент тада неће имати штете од искуства које будем донео из УН", рекао је Вук Јеремић и додао да ће тиме у парламенту бити ојачана и Демократска странка.

Вера у демократске процесе 

На тему промена у Демократској странци, Јеремић није желео да разговара наводећи да верује у демократске процесе и промене које доносе бољитак, али да сматра да то овога пута није био случај.

"Ја дубоко верујем у демократски процес и сматрам да је увек добро за политичку организацију да дође до демократске утакмице људи, идеја и вредности. Важно је за странку да се постигне јединство, али то је могуће и након фер утакмице", рекао је Вук Јеремић.

Функција коју обавља не дозвољава му, каже, да коментарише односе у унутрашњој политици државе коју представља у свету.

"Пратим домаћу политику, али у наредних десет месеци ја носим дрес репрезентације, представљам Србију на највишој могућој дипломатској позицији за нашу земљу и немам право да се одређујем према унутрашње политичким питањима. То би било непримерено за моју позицију", рекао је председник Генералне скупштине Уједињених нација и додао да планира томе да се посвети након повратка у Србију.  

"Мој први и примарни циљ јесте да наставим посао који сам започео пре пет и по година. Служио сам овој земљи као министар и желим да наставим да радим у својој земљи. Ово је епизода у мом животу, али имам амбиције да живим у својој земљи. Добио сам мандат да представим грађане Србије и немам намеру да их разочарам", закључио је Јеремић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару