Читај ми!

Дачић: Још без промена на прелазима

Разменом писама о споразуму Београда и Приштине о интегрисаном управљању прелазима, на прелазима према Косову ништа неће одмах променити, тврди премијер Ивица Дачић. Поручио је и да Влада Србије мора да учини све да криминалце спречи да у обављању илегалних радњи злоупотребљавају косовски проблем и стање на прелазима.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да се разменом писама о споразуму Београда и Приштине о интегрисаном управљању прелазима, на административним прелазима према Косову ништа неће одмах променити.

На постављању камен-темељца за фабрику "Бош" у Пећинцима, Дачић је рекао да се ништа конкретно на административним прелазима неће променити данас, већ да је разменом писама отворен пут за разговоре и конкретну примену договореног.

Дачић је новинарима у Пећинцима казао да је Србија добила статус кандидата за чланство у Европској унији захваљујући парафирању протокола о интегрисаном управљању прелазима и договору о представљању Косова на регионалним скуповима.

Према речима премијера, тај споразум је парафирао бивши шеф преговарачког тима Србије Борислав Стефановић још у фебруару, али Београд није обавестио Брисел да је то урађено.

Дачић је додао да Србија нема други излаз осим да поштује оно што је претходно договорено и да је коалиционим споразумом утврђено да се поштује оно што је претходна влада договорила.

Премијер је подсетио да је дијалог Београда и Приштине једно време био блокиран због избора у Србији.

Спречити злоупотребу косовског проблема

Дачић је поручио и да Влада Србије мора да учини све да криминалце спречи да у обављању илегалних радњи злоупотребљавају косовски проблем.

Најавио је да ће са министром финансија и надлежнима у Канцеларији за Косово и Метохију разговарати о враћању пореза на додату вредност на све производе.

Када је о Косову и Метохији реч постоје два проблема - један, који се тиче пуне контроле над оним што се дешава на административним прелазима и други, то што се на Косову и Метохији стално дешавају проблеми који се потом узимају као алиби да се неким стварима гледа кроз прсте, а све зарад помоћи народу који тамо живи, рекао је Дачић.

"Ако бисте сада затворили алтернативне прелазе, сви би рекли да то радите против становништва које тамо живи или да их терате на прелаз где постоји косовска царина и полиција", рекао је Дачић и напомиње да се слаже са ставом да Влада мора да предузме све како би спречила криминалце да злоупотребљавају косовски проблем.

Дачић је потврдио да је био упознат са оним што се дешава а прелазима и да је полиција од раније упозоравала да треба мењати законску регулативу, посебно у делу који се тиче акцизних производа. 

"Трагали смо за решењима и у прошлом саставу владе у договору са европским и америчким званичницима, са циљем да донесемо регулативу која ће онемогућити то о чему говорите. Мислим да је то важна тема за нас у наредним месецима", рекао је Дачић.

Влада Србије жели да помаже Србима на Косову али не жели, како је рекао, да помаже и криминалцима.

Специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар изјавио је да је задовољан што су представници Владе Србије потписали писмо о заједничкој контроли административних прелаза оценивши да се на тај начин испуњава обећање дато у време техничког дијалога.

Жбогар је у изјави Танјугу истакао да када је било речи о политичком дијалогу речено је да треба прво имплементирати оно што је раније договорено, како би постојало поверење међу партнерима.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи