Читај ми!

Николић у Њујорку о Косову и економији

Председник Томислав Николић отпутоваће у недељу у Њујорк где ће присуствовати заседању Генералне скупштине Уједињених нација. Николић ће се састати са великим бројем шефова држава чланица УН, али и са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Председник Србије Томислав Николић отпутоваће у недељу у Њујорк где ће присуствовати заседању Генералне Скупштине Уједињених нација и имати серију билатералних сусрета везаних углавном за Косово и Метохију и економска питања.

Саветник председника Србије за спољну политику Марко Ђурић најавио је да ће се Николић током пленарног заседања - које траје од 25. септембра до 1. октобра - састати са великим бројем шефова држава чланица УН, али и са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

"У разговору са Ештоновом сигурно ће бити тема свеопшта сарадња Србије са ЕУ, текућа политичка питања укључујући ту и политички процес измедју Београда и Пришине", рекао је Ђурић Танјугу.

Он је указао да је генерална Скупштина УН "велики сајам светске политике" и одлична прилика да се ради на јачању угледа земље.

Према његовим речима, Србија ове године има заиста велику част да председник Србије говори трећи, а да истовремено представник Србије Вук Јеремић председава Генералном скупштином.

"Ако уземемо у обзир чињеницу да ће бити велики број билатерланих сусрета, да ће говор председника Николића бити слушан са великом пажњом од стране свих представника међународне заједнице будући да ће у том тренутку у сали бити готово 190 шефова држава или влада - можемо очекивати да позиција Србије буде до краја и веома озбиљни саслушана и узета у обзир", оценио је Ђурић.

Он је указао да добро осимишљена и добро планирана посета, омогућава отварање нових поља сарадње како са земљама са којима добри односи већ постоје, тако и са оним са којим ти односи из различитих разлога нису развијени.

"Очекујемо конкретне добре резултате за међународну позицију и саму земљу. Ово ће представљати сјајну шансу да отворимо сарадњу са земљама са којима нисмо тако често у контакту и нећемо пропустити прилику да то урадимо", рекао је Ђурић.

Пленарно заседање Генералне скупштине УН биће отворено у уторак, 25. септембра, и то ће - по традицији - бити прилика да шефови држава и влада земаља чланица УН изнесу своја мишљења о питањима од националног и медјународног значаја.

Тема дебате коју је одабрао председавајући Вук Јеремић је решавање међународних спорова мирним путем. Генерални секретар УН Бан Кимун оценио је да ће пленарно заседање бити "једно најпрометнијих" до сада.

"То рефлектује бурно време у коме живимо - време превирања и транзиције", поручио је Бан Кимун.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи