Читај ми!

Расправа о амандманима, гласање у уторак

Посланици завршили расправу о амандманима на ребаланс буџета и измене финансијских закона о којима ће гласати у уторак, 25. септембра. Оштра полемика министра Млађана Динкића и посланика опозиције о ПДВ-у на опрему за бебе.

22.15 - Завршена расправа о амандманима на ребаланс буџета и изменама финансијских закона.

20.08 - Посланици завршили дебату о амандманима на ребаланс буџета и прешла на претрес амандмана на пратеће законе. 

19.10 - Претходна влада је упумпавањем 100 милиона евра у "Нову агробанку" задужила државу, односно повећала јавни дуг, истакао Млађан Динкић, и додао да ће парламент о томе морати да расправља.

17.22 - Скупштина завршила разматрање амандмана на пакет закона за фискалну консолидацију и прешла на претрес амандмана на ребаланс буџета. 

15.22 - Посланици наставили расправу о aмандманима на сет финансијских закона. Скупштина Србије радиће најкасније до 22 часа, а посланици ће о предлогу ребаланса буџета, финансијским законима и другим актима гласати у уторак, 25. септембра, договорено на састанку шефова посланичких група владајуће већине.

14.05 - У парламенту одређена једночасовна пауза. 

12.05 - Скупштина Србије наставиће рад и после 18 часова, а постоји могућност да се током ноћи заврши расправа о свим амандманима и да се усвоји предложени ребаланс буџета, каже посланик Нове Србије Дубравка Филиповски.

11.10 - Полемика посланика владајуће коалиције и посланика ДС-а о начину трошења средстава из буџета. Посланик ДС-а Оливер Дулић одговара на оптужбе да је ненаменски трошио средства док је био министар.  

10.15 - Почела расправа о амандманима на пакет финансијских закона. 

Скупштина Србије завршила је претрес свих тачака дневног реда међу којима је и предлог ребаланса буџета, о којима ће се изјаснити у уторак, 25. септембра. Размотрено је више од 100 амандмана на пакет закона намењених фискалној консолидацији, предлогу ребаланса и пратећим законима.

Скупштина ће се 25. септембра изјаснити о ребалнсу и пратећим законима - изменама закона о буџетском систему и о пензијско и инвалидском осигурању, као и Предлогу закона о утврђивању максималне зараде у јавном сектору.

Ребалансу буџета, који предвиђа дефицит од 203,6 милијарди динара, или 6,2 одсто бруто домаћег производа, подршку су најавиле странке владајуће коалиције, а опозиционе ДС, ДСС, ЛДП, СВМ, ЛСВ, СПО га неће подржати.

Посланици опозиције полемисали су са са министром финасија Млађаном Динкићем око ПДВ-а на опрему за бебе, истичући да би од повраћаја тог пореза за родитеље било боље смањење стопе.

Сучељавајући мишљење са Динкићем, посланици ДСС-а, ЛДП-а и Народне партије, су подсетили да су се скоро све странке у предизборној кампањи залагале не само за самњење ПДВ-а већ и његово укидања, наводећи да се то не би много одразило на буџет земље, а свакако би помогло родитељима и стимулисало рађање.

Динкић је истакао да се Влада определила да се родитељима који имају примања до 80.000 динара, што су две просечне плате у Србији, враћа ПДВ и да је то најбољи начин да им се помогне, будући да постоји бојазан да би смањење тог пореза или његово укидање највише одговарало трговцима и увозницима беби опреме.

Министар је прецизирао и да директиве ЕУ, као и ССП не предвиђају нижу стопу ПДВ опреме за бебе, осим дечјих столица за аутомобиле, а то би земљу удаљило од усклађивања са прописима ЕУ.

Ауторка амандмана Милица Војић Марковић из ДСС објаснила је да је за родитеље превише компликована процедура прикупљања документације неопходне за повраћај ПДВ и упитала "да ли ће држава да пропадне ако се смањи стопа ПДВ".

У полемику се укључио и посланик ЛДП-а Иван Андрић, који се сложио да је владино решење компликовано и упитао у којој мери би смањење стопе ПДВ могло да доведе до "поремећаја" коначних цифара у буџету.

Андрић је честитао Динкићу на куповину новог Фијатовог аутомобила "500Л", а министар је рекао да је тиме само испунио обећање дато пре три године да ће бити први купац тог аутомобилу.

"Пре три године сам обећао да ћу бити први купац аутомобила, тај дан је дошао, али пре свега желим да подржим пројекат који ће Србији донети нове приходе", рекао је Динкић и навео да ће до краја године бити произведено 30.000 аутомобила, а следеће године између 140.000 и 180.000.

У нову Агробанку "упумпано" 100 милиона евра

Министар финансија и привреде рекао је да ће Скупштина Србије морати да дискутује и о оснивању нове Агробанке која је почела да ради после ликвидације старе Агробанке због малверзација.

Одговарајући на питања посланика Марјана Ристичевића из СНС-а о оснивању нове Агробанке, Динкић је у парламенту током расправе о амандманима на ребаланс овогодишњег буџета навео да се у априлу током изборне кампање знало да су Агробанка, Привредна банка Београд и Развојна банка Војводине у дубиози.

"Тадашња влада на челу са Мирком Цветковићем одлучила је да изда трогодишње државне обвезнице којим са 50 милиона евра упумпава новац у Развојну банку Војводине, 20 милиона у Привредну банку Београд и преузима тиме њу у већинско власништво и чак 100 милиона евра у нову Агробанку која је настала након ликвидације ове старе Агробанке", рекао је Динкић.

Министар је навео да је контрола утврдила да је минус у старој Агробанци био чак 300 милиона евра, а да је 100 милиона евра било недовољно чак и за формирање и квалитетан рад нове Агробанке.

Унапређење Пореске управе

Уз опаску "надам се да се бебе нису испречиле на пут Србије ка ЕУ", посланик Народне партије Маја Гојковић је такође најавила подршку амандману ДСС-а, указујући да питање наталитета није само питање финасија и да је застрашујући податак да Србија годишње има 30.000 грађана мање, односно да сваке године нестане један град.

Динкић је истакао да ће се у наредних годину дана радити на унапређењу рада Пореске управе и смањену бирократије како би и процедура повраћаја новца била лакша, као и да се удружење "Родитељ" сагласило са владиним предлогом.

Министар је позвао посланике да не гласају за тај амандман, јер су процене показале да то може ићи само на руку трговцима, да неће доћи до смањења цена беби опреме, због великих маржи, којима би трговци у том случају веровато прибегли.

У дебату су се укључили и посланици СНС-а, који су навели да је владино решење реално, посебно имајући у виду да су трошкови највећи у прве две године и у складу са стањем у јавним финансијама, као и да су сигурни да ће влада када буде боља ситуација отићи и корак даље.

СВМ: Закон о буџетском систему обесмислиће Устав

Посланици Савеза војвођанских Мађара кажу да апсолутно подржавају најаву премијера Војводине Бојана Пајтића да ће се покрајина обратити Уставном суду ако Скупштина Србије усвоји измене закона о буџетском систему.

"Мислимо, и зато смо поднели амандман, да ће бити изузетно тешко израчунати следећих година колико уопште припада Војводини по новим правилима и закону о буџетском систему. То је обесмишљавање уставне гаранције у вези с финансирањем Војводине", рекао је посланик СВМ-а Балинт Пастор.

Патор је додао да нема илузија да ће амандмани на предлоге бити усвојени и оценио да ће у будућности тема о финансирању Војводине бити још тежа и сложенија.

Иако је првобитно било планирано да посланици размотре амандмане на пакет од 24 закона, у петак после подне после расправе о вицегувернерима, наставак седнице је одложен, јер није стигло мишљење Владе о амандманима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи