Читај ми!

Лајчак са српским званичницима

Србија ће испунити све оно што је до сада договорено у вези са Косовом и Метохијом, рекао председник Томислав Николић на састанку са Мирославом Лајчаком. Словачка неће признати независност Косова, поновио словачки министар спољних послова. Лајчак се састао и са Ивицом Дачићем, Александром Вучићем, Сузаном Грубјешић и Иваном Мркићем.

Потпредседник словачке владе и министар спољних послова Мирослав Лајчак састао се у Београду са највишим српским званичницима.

Председник Србије Томислав Николић у разговору је истакао доследну посвећеност Србије европском путу, истакавши да ће наша земља испунити све оно што је до сада договорено у вези са Косовом и Метохијом. "Србија је одлучна у борби против криминала и корупције, али напори ће бити усмерени и на економски опоравак земље", рекао је Николић.

"До сада су напори српских званичника били усмерени на то да се прикупи новац, како би се буџет Србије напунио и сервисирале обавезе према грађанима до краја године. Даље нам предстоји инвестирање у српску привреду и отварање нових радних места", наводи се у саопштењу Прес-службе председника.

Лајчак је поновио принципијелну спремност Словачке да не призна независност Косова и Метохије и подршку напорима Србије да добије датум за почетак преговора са ЕУ.

"Од нове владе се очекује да изађе са конкретном стратегијом и планом за решавање проблема на Косову и Метохији", рекао је Лајчак, који је и специјални изасланик ЕУ.

Лајчак је раније на Београдском безбедносном форуму рекао да Србију чека "празна столица у Европској унији".

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је после састанка са Мирославом Лајчаком да очекује да предстојећи извештај Европске комисије о напретку Србије у европским интеграцијама буде објективан и да уважи чињеницу да нова влада ради тек два месеца. Европска комисија свој извештај о Србији ће представити у октобру.

Дачић је истакао да је Србија спремна да дијалог са Косовом подигне на политички ниво, као и да жели "релаксацију односа".

"Наставићемо дијалог са Приштином, спремни смо да га подигнемо на политички ниво", рекао је Дачић али и указао да решење косовског проблема неће бити брзо нити лако постигнуто.

Он је нагласио да ће влада применити договор о интегрисаном управљању прелазима постигнут у дијалогу Беогада и Приштине ма шта ко мислио о њему, зато што га је бивши шеф београдског тима Борислав Стефановић парафирао.

Дачић је оценио да у дијалогу Србије са косовским властима не треба очекивати "спектакуларне резултате", али је истакао да је за решење проблема потребна добра воља и разумевање за које каже да постоји са српске стране.

Дачић је рекао и да је поводом жалби из Војводине да ребалансом државног буџета не добијају седам одсто буџета како је законом предвиђено, договорио састанак са покрајинским премијером Бојаном Пајтићем и председником парламента Војводине Иштваном Пастором.

"Нова влада нема намеру да угрожава аутономију Војводине", рекао је премијер.

Мирослав Лајчак је рекао да су европски пут Србије и косовско питање повезани и да очекује да Србија у дијалогу са Косово буде "озбиљан партнер који има своје интересе".

Лајчак је најавио да ће у Њујорку током Генералне скупштине Уједињених нација имати низ састанака везаних за дијалог Београда и Приштине на којима ће предочити оно што је данас чуо од српских званичника у Београду.

"Драго ми је да видим да је ова влада одлучна да спроведе реформе и да има подршку у Скупштини", рекао је Лајчак који се данас у Београду састао и потпредседником владе Александром Вучићем.

После сусрета са Дачићем, Лајчак се састао са потпредседницом владе за европске интеграције Сузаном Грубјешић, а раније данас је имао састанак и са својим српским колегом Иваном Мркићем.

"Током разговора доминирале су теме о даљим ангажовањима Владе Србије на путу интеграције у Европску унију, као и будућој преговарачкој платформи за дијалог Београда и Приштине", наводи се у саопштењу издатом после састанка Нркића и Лајчака.

Мркић је поновио посвећеност Србије чланству у ЕУ и информисао саговорнике о активностима Београда које се односе на остварење услова за отпочињање преговора са Бриселом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи