Читај ми!

Отворена врата Председништва

Поводом Дана европске културне баштине зграда Председништва била је отворена за грађане 9.30 до 12 часова.

Зграда Председништва Србије данас је била отворена за грађане, поводом Дана европске културне баштине.

Зграда је била отворена од 9.30 до 12 часова, а госте је дочекивао саветник председника Србије за културу Радослав Павловић.

Он је рекао новинарима да зграда Председништва у којој има "чаробних" ствари, као и остали музеји и историјски објекти припадају свим грађанима и да би зато требало омогућити да оне чешће буду отоврене за посетиоце.

"Грађани имају право да дођу, виде и уживају у овом простору. Верујем да ћемо ускоро покренути иницијативу да се не чека један дан годишње за посете, него да то буде чешће, као што је то у француској Народној скупштини", рекао је Павловић.

Зграда Председништва саграђена је пре једног века за регента Александра Карађорђевића. Постала је дом краљевске породице 1922. године - на дан венчања краља Александра Првог и краљице Марије, рекла је кустос Саша Михајлов.

"Посто је тема овогодисњих Дана европске баштине - даривање, оно што је значајно, поред тога што је био двор краљевске породице и тога што је зграда Председништва више од 50 година, чињеница је да је краљ Алксандар, пошто се преселио на дворац на Дедињу 1932. године, зграду поклонио држави за оснивање краљевског музеја", навела је Михајловљева.

Она је додала да је у згради је 1936. године отворен Музеј кнеза Павла, који је тада важио не само за један од најбољих у Србији, већ и у Европи.

Грађане, међу којима је била и група особа с посебним потребама, привукла је, према речима Сање Војнић, саветнице у Председништву, витрина с поклонима које је добио претходни председник Борис Тадић.

Међу тим поклонима су ћилибарске шољице, поклон бившег руског председника Дмитрија Медведева, медаљон који је Тадић добио од бившег либијског лидера Муамера Гадафија, као и стаклена ваза од потпредседника САД Џозефа Бајдена.

Изложен је и сегмент фонтане у Мадриду, поклон кошаракшког клуба Реал Мадрид.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи