Референдум - Косово или ЕУ?

Питање о референдуму "Косово или Европска унија" није постављано у Председништву и Влади, тврде извори у тим институцијама. Већина странака верује да то питање не би требало да решавају грађани. За сада једино ДСС за одржавање референдума.

Политичке партије имају различите одговоре на питање да ли одлуку о кључном државном и националном питању треба поверити грађанима на референдуму. О референдуму "Косово или Европска унија" никада није било речи ни у Председништву ни у Влади, тврде за РТС извори у обе институције. Реагујући на наводе медија да је такав потез државе могућ након Генералне скупштине УН, већи део партија поручује да то није питање које би требало да решавају грађани.

Бранко Ружић из Социјалистичке партије Србије сматра да референдум није потребан како би се потврдила "јасна политика која има континуитет у претходној деценији о томе шта држава Србија мисли о хипотетичком признавању такозваног независног Косова".

Потпредседник Владе Александар Вучић каже да је референдум "последње средство" иако је то "једино где демократска воља грађана долази до изражаја", поручујући да се из оквира Устава не сме изаћи.

Вучић констатује да садашњој Влади долазе на наплату дугови претходне, и да је пролеће 2013. реално за добијање датума за почетак преговора са Европском унијом.

"Неко се понашао толико неодговорно да му је било важно да добије изборе и зато је потписивао све што је стигао, а онда рекао - дижем руке, а неки иза нас ће морати да ураде сав прљав посао. Нема проблема, ми нећемо бежати ни од каквог посла", поручио је Вучић.

Некадашњи шеф преговарачког тима Борко Стефановић одговара да то није тачно и тврди да није прихваћено ништа што би нарушило позицију Србије и њен уставни поредак.

"Мислим да је крајње време да се формира преговарачки тим и направи јасан план и платформа на чему ћемо ми помоћи ако будемо питани и конкретно да одговоримо на та питања, а не да препустимо грађанима да одлучују да ли су за Косово или ЕУ", каже Борислав Стефановић.

Демократе тврде да ће Влада, ако распише референдум о Косову, показати немоћ и незнање. Сличан став има и Либерално-демократска партија која констатује да се тиме само пребацује одговорност са политичара на грађане.

"Шта би било референдумско питање? Грађани не знају шта бирају у једном случају, а шта у другом. Није могуће ставити пред грађане питање избора - Косово или ЕУ", каже Бојан Ђурић из ЛДП-а.

За референдум је једино Демократска странка Србије, али уколико би га и било, наводе да би се на њему би грађани опредељивали између политичке неутралности и европских интеграција.

"Став ДСС-а је давно познат, али је направио споразум о сарадњи са Српском напредном странком пре избора, где је речено да ће се о питању ЕУ одлучивати референдумом", каже Слободан Самарџић и наглашава да је за ту странку питање Косово или ЕУ јасно: "Увек Косово јер је то државно питање."

Потпредседница СПС-а и министарка здравља Славица Ђукић Дејановић изјавила је да у Влади ни у назнакама није осетила атмосферу која би указивала на расписивање референдума.

"Не видим да је било ко стварао такву атмосферу, нити да у влади таква атмосфера постоји. Једна седница која је била посвећена питању даљих преговора о Косову и Метохији је једногласно завршена без икаквих дилема, а значила је продужење политике који је водила претходна влада. Ми то нисмо ни крили", рекла је Ђукић Дејановић за Радио-телевизију Војводине.

Грађани Србије до сада су се једном изјашњавали референдумом о Косову и то 1998. године.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи