Читај ми!

Скупштина о финансијским законима

Циљ пакета закона за фискалну консолидацију је да се трајно заустави раст буџетског дефицита, рекао образлажући законске предлоге министар Млађан Динкић. Новим решењима предвиђа се и укидање 138 парафискалних намета, седам агенција и других регулаторних тела.

23.07 - Након осмочасовне дебате, Скупштина завршила рад. Наставак расправе у среду.

21.08 - Скупштина наставила рад. 

19.55 - Председник парламента Небојша Стефановић одредио једночасовну паузу.

19.45 - Смањење пореза и доприноса на зараде тренутно није могуће, али ће се то урадити током мандата владе, најавио Динкић.

19.10 - Мерама владе предвиђено укидање само 10 до 15 одсто парафискалних намета, тврди лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

18.10 - Млађан Динкић одговара на критике посланика опозиције.

16.10 - Министар финансија и привреде Млађан Динкић образлаже посланицима пакет финансијских закона.

15.25 - Почела седница Скупштине Србије на чијем је дневном реду ребаланс буџета за 2012. годину. На почетку седнице, посланичка питања. 

Посланици Скупштине Србије разматрају пакет закона намењених фискалној консолидацији, међу којима и Предлог ребаланса буџета. Новим решењима предвиђа се и укидање 138 парафискалних намета, седам агенција и других регулаторних тела.

Данашњи дан на Одбору за финансије обележила је и полемика садашњег и бившег министра финансија Млађана Динкића и Мирка Цветковића о висини јавног дуга Србије.

Министар финансија Млађан Динкић рекао је у парламенту да је циљ пакета закона за фискалну консолидацију да се трајно заустави раст буџетског дефицита.

Представљајући сет од 24 закона, Динкић је нагласио да је то само прва фаза фискалне консолидације и да ће тиме бити створени услови да се буџетски дефицит у наредној години најпре сведе на четири одсто БДП-а.

Према његовим речима, са буџетом за 2013. годину биће предложен додатни пакет мера који ће у наредној годину буџетски дефицит оборити на 3,5 одсто БДП-а, што је неопходно да би се зауставио раст јавног дуга.

Како је навео, циљ је да се у наредним недељама донесе средњорочни план структурних реформи које треба да омогуће смањење буџетског дефицита са садашњих рекордних седам одсто на 3,5 одсто у 2013, 1,9 одсто у 2014, један одсто у 2015. години и довођење буџета у равнотежу у 2016. години.

"Када се смањује дефицит то није једноставно, али ако се не смањи, држава долази у опасност да банкротира", рекао је Динкић.

Динкић је напоменуо да је тренутно јавни дуг Србије око 56 одсто БДП-а, до краја године порашће на 60 одсто, наставиће да расте због задуживања за покривање дефицита, да би његов раст био заустављен тек у 2014. години.

Динкић је најавио да ће Закон о буџетском систему омогућити да се запуше многе рупе у буџету, а укинуће се и сопствени приходи, осим за факултете и друге образовне институције.

Спречавање грчког сценарија

Динкић најављује да ће бити укинуто 138 парафискалних намета и додао да ће од тога користи имати 300.000 предузетника и малих предузећа и да ће укупни ефекат растерећења бити 10 милијарди динара. Према речима Динкића, таксе и накнаде више неће моћи да се одређују као проценат прихода већ ће бити у фиксном износу.

Одлучено је да раст плата у јавном сектору и пензија буде ограничен на два одсто у октобру ове и у априлу следеће године, навео је министар и нагласио да је данас почела исплата помоћи пензионерима са примањима испод 15.000 динара.

Изменама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, Пореска управа ће контролисати и нерегистрована предузећа. Држава ће плаћати пенале односно затезне камате ако касни у враћању ПДВ-а привреди.

Повећање ПДВ-а са 18 на 20 одсто ће повећати буџетске приходе за 35 милијарди динара у 2013. години, рекао је Динкић и подсетио да стопа ПДВ-а на основне животне намирнице остаје осам одсто.

Како је напоменуо министар, генерално није добро укидати ПДВ на храну и опрему за бебе, јер би од тога профитирали трговци, па ће бити предложено да се враћа ПДВ у износу од 70.000 динара родитељима чија укупна месечна примања не прелазе 80.000 динара, а имовина није вреднија од 200.000 евра.

Посланик СПС-а Зоран Касаловић најавио је подршку посланика те странке пакету економских мера, називајући их "амбициозним, ригорозним, социјално одговорним и непопуларним".

Критике опозиције

За опозицију, мере министра Динкића довешће до незапослености и још већег хаоса у српској економији. Шеф посланичке групе ЛДП-а Чедомир Јовановић критиковао је пакет финансијских закона, истакавши да је министар Динкић изузетно одговоран за раст јавног дуга Србије.

Према његовим речима, све што је Динкић рекао током данашње седнице учврстило је став ЛДП-а да влада треба да повуче захтев за ребаланс буџета, јер ће, како је оценио, резултат изостати.

"Мере које предлаже Влада су недовољне. Ми смо земља у којој највише расте јавни дуг. Они који су нам пре четири године говорили да је криза шанса сад се овде појављују као људи који су преспавали четири године несвесни одговорности која је пратила њихову незаинтересованост", навео је лидер ЛДП-а.

Посланик Демократске странке Јанко Веселиновић критиковао је начин заказивања седнице Скупштине Србије, време њеног одржавања, као и наступ министра финансија Млађана Динкића, који је од три и по сата седнице говорио два сата.

"Ова седница сазвана за 15 сати да би Динкић одржао монолог и још једном напао своје дојучерашње колеге, рекао је Веселиновић. Он је подсетио на експозе премијера Ивице Дачића, који је рекао да неће позивати грађане на стезање каиша и истакао да је повећавање стопе ПДВ управо то.

Веселиновић је критиковао потезе Владе Србије, усвајање Закона о Народној банци Србије, повећање пореза на додату вредност, али и предлог закона којим се предвиђа укидање фискалних каса за поједине категорије предузетника.

Коментаришући најаве укидања агенција и регулаторних тела, посланик ДС-а Милица Делевић наводи да ће Европској комисији, када буде давала оцену о Србији, бити интересантна неопходност постојања независних тела јер то предвиђају правне тековине ЕУ.

Као примере Делевићева наводи Агенцију за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклерану безбедност и тела која конкуришу за пројекте ЕУ или у које је ЕУ донацијама већ уложила значајна средства.

Посланик Демократске странке Србије Ненад Поповић оценио да је су предложене измене финансијских закона изнуђена мера и да би влада требало да донесе мере финансијске консолидације на средњи, односно дужи рок, најмање четири до пет година.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Иван Бауер је навео да су повећање ПДВ и акциза неминовност, као и да убудуће треба повећавати акцизе на цигарете и алкохолна пића.

Полемика о новцу за Војводину

Републички ребаланс спречава да се изведе рачуница колико ће прихода припасти северној покрајини, оцена је Савеза војвођанских Мађара.

"Те измене ће у будућности онемогућити да се израчуна колико Војводини уопште припада, што је противно Уставу Србије. Устав каже да је буџет Војводине најмање седам одсто од буџета Републике. Због тога смо предложили амандман да методологија рачунања остане она стара", каже Балинт Пастор из СВМ-а.

На дневном реду ванредне седнице парламента, која је сазвана на захтев 123 посланика, укупно је 36 законских предлога и других аката.

На дневном реду седнице биће између осталог и измене закона о порезу на доходак грађана, о порезу на додатну вредност, о републичким административним таксама, о буџетском систему, о пореском поступку и пореској администрацији, о акцизама, о фискалним касама, о дувану, о утврђивању максималне зараде у јавном сектору, о пензијско и инвалидском осигурању и о финансирању локалне самоуправе.

Такође, посланици ће расправљати и о заштити од јонизујућег зрачења и о нуклеарној сигурности, о престанку важења закона о Фонду за заштиту животне средине, о хемикалијама, о водама, шумама, сточарству, о вину, о ветеринарству, о судским таксама, о ваздушном саобраћају, о јавним путевима, о ванредним ситуацијама и о енергетици.

На почетку седнице, парламент је констатовао престанак мандата четворици посланика - Зорану Машићу и Милосаву Миличковићу из СНС-а и Бошку Ничићу и Небојши Здравковићу из УРС-а, који су поднели оставке на посланичке мандате због неспојивости функција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи