Читај ми!

Добри односи са Јапаном

Односи Србије и Јапана су на високом нивоу, али треба даље да се унапређују, закључак је разовора које су Ивица Дачић и Александар Вучић водили са замеником шефа јапанске дипломатије Рјуђијем Јаманеом.

Заменик шефа јапанске дипломатије Рјуђи Јамане разговарао је, у одвојеним састанцима, о унапређењу односа Јапана и Србије са премијером и потпредседником Владе, Ивицом Дачићем и Александром Вучићем.

Како је саопштено из Владе Србије, на састанку је наглашено да су велике могућности за унапређење сарадње у области туризма и очувања животне средине, посебно на решавању проблема отпадних вода у Београду.

Премијер Дачић је поздравио одлуку јапанске владе о визној либерализацији за држављане Србије и истакао значај полицијске сарадње Србије и Јапана у борби против организованог криминала и тероризма.

"Интерес наше земље је да унапреди односе са Јапаном, који је један од највећих донатора хуманитарне и развојне помоћи Србији", истакао је Дачић.

Председник Владе Србије упутио је и позив премијеру Јапана посети нашу земљу.

На састанку са потпредседником Србије договорено је да се односи Београда и Токија даље унапређују.

Вучић и Јамане су се сложили у оцени да су билатерални односи две земље на веома високом нивоу и договорили њихово даље унапређење, прецизира се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Први потпредседник владе захвалио је на донацијама и помоћи коју је Влада Јапана у прошлости давала Србији и изразио интерес за јачање сарадње, посебно у области економије, културе и спорта, као и за нове јапанске инвестиције у српску привреду.

Вучић је нагласио, такође, да народ Србије изузетно цени јапански народ и да је Јапан држава која у Србији ужива огромну популарност.

Јамане је потврдио да Јапан гледа на Србију као на пријатељску земљу, да са пажњом прати њен процес интеграције у Европску унију и изразио велику захвалност за помоћ Србије јапанском народу након катастрофалног земљотреса - гест који његова земља "посебно цени".

Јапански званичник састао и са шефом дипломатије Иваном Мркићем коме је пренео да ће Јапан наставити да пружа помоћ Србији.

Јамане, који борави у посети Београду, виши је парламентарни заменик шефа јапанске дипломатије Коићира Гембе.

Србија и Јапан ове године прослављају значајан јубилеј - 130 година од успостављања званичних дипломатских односа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи