Читај ми!

Јовановић: Премијер је неозбиљан

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао да је премијер Ивица Дачић неозбиљан и да се понаша неодговорно. Дачић је један од ретких политичара који се понашао исто и пре изборне кампање и после ње, рекао је Јовановић. Кад год ме Чедомир Јовановић критикује, то значи да сам у праву, одговара Дачић.

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да је премијер Србије Ивица Дачић неозбиљан и да се понаша неодговорно.

"Пујдање на Европу, патетични национализам, један дан дели Косово са Албанијом, други дан се прави луд и објашњава да није важно да ли је фуснота или звездица и да само поштује договоре које је постигла претходна влада, а с којом он нема везе јер је био њен први потпредседник, то је неодговорно", рекао је Јовановић на конференцији за новинаре.

Јовановић је одговорио да су грађани гласали за Дачића, једног од ретких политичара који се понашао исто и пре изборне кампање и после ње.

"Певао је 'Миљацку' и пре и после избора, једино су се променили место на којем пева, Брисел и Сарајево, и Дачићева функција. За таквог Дачића су људи гласали и он је један од ретких људи који не мора с тим да има проблем осим личног. Проблем је у чињеници да је он неозбиљан и да при том верује да је таква врста понашања оно што је Србији потребно, а друго је питање да ли се људи с тим слажу или не", рекао је Јовановић.

Он је истакао да лидери, међутим, морају бити свесни прве особине лидерства - личне одговорности. "Дачићево понашање је неодговорно", рекао је Јовановић.

Председник ЛДП-а је навео да се Дачић понаша како се одувек и понашао, што није случај са Александром Вучићем, Млађаном Динкићем и Томиславом Николићем.

Јовановић је навео да Дачић сваког дана грађанима објашњава да су сиромашни јер им банке деру кожу са леђа, а онда направи свој пословни савет у којем седи с директорима банака с којима није рашчистио то питање и о томе обавестио јавност.

"Оно што је пред нама зато може бити конфузно и неће бити усмерено на рационално решење. Није Атина нашла своју срећу у спаљеним банкама и банкарским службеницима. Нама то није потребно, а мајстори смо за тако нешто. Потребан нам је јасан план", рекао је Јовановић.

Нови план за излазак из кризе

Чедомир Јовановић каже да Влада покушава да кроз парламент прошверцује ребаланс буџета, без шире друштвене расправе, што говори о немоћи, слабости и неспособности премијера Ивице Дачића и владајуће коалиције.

Државни секретар Министарства финансија и привреде Србије Влајко Сенић на то је реаговао рекавши да су критике ребаланса буџета које је изнео ЛДП "политички трик и замена теза" како би се одговорност претходне Владе пребацила на актуелну Владу.

Председник ЛДП-а је упитао да ли постоји већа увреда за грађане од става да се усваја ребаланс који је израз штедње, а да ће дефицит бити за 20 милијарди динара већи од оног који је предвидео претходни премијер Мирко Цветковић.

"То је увредљиво и безобразно. Порука је да ће повећати пензије за два одсто, а стровале инфлацију на 10 одсто и дижу ПДВ за два поена. Задужили су земљу за пола милијарде евра од избора Владе. Пола милијарде евра за 50 дана, то је пролазно време Дачића, Вучића и Динкића", истакао је Јовановић.

Председник ЛДП-а наводи да ће његова странка у договору са синдикатима, послодавцима другим политичким субјектима предложити нови план за решавње политичке и економске криже у Србији.

"Направићемо платформу заједничког иступа и инсистирати на потпуном политичком и економском заокрету у друштву који ће дати одговор на проблеме", рекао је Јовановић.

Чедомир Јовановић је рекао да ће последице предложеног ребаланса буџета бити даље задуживање земље, и да ће Србија из 2012. године изаћи са дугом од пет милијарди евра.

"Нема нове економије без нове политике и потребан нам је договор. Обићи ћемо све који у овом тренутку штрајкују у Србији, са њима се договорити о политичком и економском заокрету земље, а онда извршити притисак на власт", нагласио је Јовановић.

Председник ЛДП-а је истакао да се реформа Пензионог фонда више не може одлагати и да се пензионери у овом моменту варају са повишицом од два одсто уз инфлацију од 10 одсто.

"Ребалансом ће се само погоршати ситуација, незапосленост ће се увећати а не смањити, јер ће повећање ПДВ-а смањити поттрошњу, а то ће смањити производњу", нагласио је Јовановић и подсетио да задуживање није начин за решавање проблема, већ да је то смањивање политичког ризика.

Председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) Ранка Савић рекла је да предложене мере неће повећати производњу и да неће бити новог запошљавања, већ напротив биће нових отпуштања.

Она је рекла да се не слаже са селецијом према којо ће бити исплаћена обећана 13 пензија. Савићева је навела да је критеријум за 13. пензију минимални износ од 15.000 динара, а да се притом не води рачуна да ли тај пензионер, можда, има два стана.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи