Читај ми!

Мантерова освета Коштуници

Паљење америчке амбасаде у Београду 2008. године, повод за освету Камерона Мантера, бившег америчког амбасадора САД. Мантер тврди да је утицао на то да Коштуница изгуби изборе и могућност да формира владу, пошто је знао да је кључ за слабљење његових изборних шанси била подршка СПС-а.

Бивши амбасадор САД у Србији Камерон Мантер осветио се Војиславу Коштуници за паљење америчке амбасаде у фебруару 2008. године тако што је утицао да некадашњи премијер изгуби изборе и могућност да формира владу, објавио је Форин полиси, преносећи делове књиге једног америчког новинара.

Демократска странка Србије демантовала је да је Коштуница одговоран за паљење америчке амбасаде у Београду 2008. године.

Како се наводи у делу књиге "Друга Армија Америке: Америчка дипломатска служба и дипломатија 21. века", који преноси часопис Форин полиси, Мантер је имао доказе да је Коштуница лично одобрио напад током протестног митинга у Београду због проглашења независности Косова, па је утицао да он и његова странка изгубе подршку СПС-а, а тим и могућност да поново формирају владу, преноси Танјуг.

Мантер је одлучио да се "побрине да премијер оде", а "најбоља освета је била да обезбеди да изгуби наредне изборе", наводи се у делу књиге Николса Кралева, новинара Вашингтон тајмса и бившег дописника Тајмса и Фајненшел тајмса.

Како се наводи, Мантер је закључио да је кључ за слабљење Коштуничиних изборних шанси био да му се одузме подршка Социјалистичке партије Србије и њеног лидера Ивице Дачића.

"Навели смо га да се преокрене и да се придружи проевропљанима", навео је Мантер. "Нисмо му платили, само смо га убедили. Оно што је он заиста желео, био је међународни легитимитет".

Мантер је, како се наводи у књизи, рекао да су Американци зато "испословали" да тадашњи шпански министар Хосе Луис Сапатеро и Јоргос Папандреу, који је био на челу Социјалистичке интернационале позову Дачића у посету, "током које се јело и пило".

"Рекли су му да ће га примити у Социјалистичку интернационалу уколико се придружи проевропским снагама и он је то учинио. Забио је нож у леђа Коштуници", рекао је Мантер.

Како је пренео Форин полиси, Мантер је тако добио своју освету - Коштуница је изгубио изборе, Дачићева странка није ушла у Социјалистичку интернационалу, али он је постао заменик премијера, а четири године касније и премијер.

У одломку се износи и да су Американци уочи митинга због самопроглашене независности Косова били свесни ризика од напада на амбасаду. Захваљујући њиховим припремама, нико од Американаца није повређен. У тренутку напада у амбасади је био само мањи тим запослених, укључујући амбасадора.

"Чим су демонстранти покушали да уђу у амбасаду, неки од Американаца су почели да уништавају комуникациону опрему вредну више милиона долара, што је стандардна процедура у таквим случајевима," рекао је Мантер напомињући да је следећег дана око две трећине особља амбасаде евакуисано и напустило Београд.

"Били смо прилично сигурни да ће доћи до бесне реакције на проглашење Косова", објаснио је је амерички амбасадор.

На његов захтев испред амбасаде је распоређена полиција, али је она "згодно нестала," када су се нападачи приближили згради, наводи се у књизи.

Камерон Мантер је био амбасадор САД у Београду од половине 2007. до 2009. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи