Читај ми!

Дачић: На Западу ништа ново

Србија мора да води вешту политику како би ушла у ЕУ, а да не мора да верификује независност Косова, рекао премијер Ивица Дачић. "На Западу ништа ново", рекао Дачић коментаришући немачки "пакет захтева" за Србију. Дачић поручио да неће толерисати покушаје да се криминализује СПС.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија мора да води вешту политику како би дошла до тога да уђе у ЕУ, а да тиме не мора да верификује независност Косова.

Дачић је, поводом немачког "пакета захтева" Србији за прикључење, рекао да је "све то познато", да "свако има право да изнесе своје захтеве", али да "Србија треба да зна шта хоће".

"На Западу ништа ново, само да не буде - на Истоку старе приче", рекао је Дачић и напоменуо да се не "треба много узбуђивати" због ових захтева, али да треба да знамо шта хоћемо.

"Свако има право да изнесе своје захтеве и ми имамо право да изнесемо своје мишљење о свему томе. Ми трагамо за решењем како да прођемо кроз европске интеграције, да уђемо у ЕУ, а да притом не морамо тиме да верификујемо да је Косово независна држава. То ће бити наш принципијелни став до краја", рекао је Дачић новинарима у Врању на обележавању Дана Сектора за ванредне ситуације.

Премијер је рекао да је Србија спремна "да у било ком формату и на било ком месту да разговара на тему тражења могућег договорног решења", и ако треба 100 пута да преговара - 100 пута ће преговарати, али, како је истакао, решење се не може наћи мимо Србије.

"Ако то договорно решење значи да је то све већ решено, а ми само треба да седнемо за исти сто и да кажемо 'у реду, ми смо се сложили са тим што сте ви решили', то тако неће моћи", упозорио је премијер.

Како је рекао, "можемо само да разговарамо о томе које би решење било добро за излаз из ове ситуације".

"Јесте видели колико смо времена изгубили због звездице и фусноте? И шта је било? Јесмо донели ту инструкцију? Да ли се нешто променило? Јесмо ли капитулирали? Да ли је држава пропала због звездице и фусноте? ", упитао је Дачић. То је, како је рекао, само било замајавање народа.

"Ми треба да знамо за шта се боримо и од чега нећемо одступити. Звездице, фусноте и остало, то су замајавања публике која се зове бирачко тело пред изборе", закључио је Дачић.

Покушаји криминализације СПС-а

Ивица Дачић је рекао да неће више толерисати покушаје да се криминализује СПС, као што се то чини у последње време у медијима, с циљем да се изазове сукоб СПС са коалиционим СНС, нити ће, истакао је, дозволити да неко други "управља полицијом".

"Нећу заштитити никог ко је крив, али нећу више толерисати ни кампању која се води", рекао је Дачић, одговарајући на питање новинара како коментарише медијске написе о наводним криминалним аферама које се тичу СПС.

Дачић је нагласио да исто упозорење важи и за полицију: "Она мора бити професионална и не може да функционише на начин да неко командује против кога ће се водити истрага, а против кога неће".

"Зашто нису вршене истраге то је друго питање. Ја нисам тај који одређује како се врши истрага. Ја нисам полицајац, већ министар. Али, зна се хијерархија. У претходној влади то није био случај. Био сам министар, а полицијом су управљали други. То више неће моћи", нагласио је Дачић.

"Нисам ја од јуче. Знам добро да у свакој партији има оних који злоупотребљавају функције. Али, морам да поновим: они који су у СПС злоупотребљавали функције и крали су аматери у односу на неке друге", рекао је Дачић.

Дачић је оценио да упркос томе Влада ради стабилно, да од формирања до данас није имала ниједан сукоб и да су све одлуке доношене једногласно.

На питање о оценама да неке интересне групе покушавају да сруше Владу, Дачић је рекао да је сигурно да није свакоме по вољи што је влада у оваквом саставу каквом је.

"Од формирања владе до данас још нисмо имали ниједан проблем, све су одлуке доношене једногласно, није било различитих мишљења или сукоба ни око једне највазније теме - а кад читате медије видите само што се влада није распала", каже Дачић.

Он је указао на то да су раније коалиције биле нестабилне, али се у јавности није много о томе говорило, док је сада, истиче, ситуација потпуно обрнута.

Дачић о примедбама на ребаланс буџета

Премијер Ивица Дачић рекао је да поштује став Фискалног савета који тврди да ће владине мере само увећати буџетски дефицит државе, али је указао да се то тело није оглашавало претходне четири године када је дефицит направљен.

"Поштујем ставове Фискалног савета који није задовољан ребалансом републичког буџета, иако за њега нисам чуо претходне четири године и који се није оглашавао у време Владе Мирка Цветковића када је дефицит направљен, али ћу наставити да радим у интересу народа", рекао је Дачић у Врању.

Дачић је рекао је да му није јасно "шта је други предлог Фискалног савета, ако нису задовољни новцем за исплату 13. пензије и ако нису задовољни што нису замрзнуте плате и пензије".

"У Србији има 50.000 пензионера са пензијама мањим од 15.000 динара, који ће добити тринаесту пензију. Не пада ми на памет да слушам пропаганду неолибералног концепта који је пропао свугде у свету", рекао је Дачић.

Како је рекао "и Међународни монетарни фонд и Фискални савет имају своје интересе" али је његов циљ да брине о интересу грађана Србије.

Премијер је рекао да је прошла посета мисије ММФ-а Србији била ради упознавања са ситуацијом и да није било никаквих захтева упућених Влади Србије, али да се захтеви могу очекивати већ од наредне посете у октобру.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи