Читај ми!

ЦДУ: Међу условима и уговор са Приштином

Пре почетка приступних преговора са ЕУ, Немачка ће тражити од Србије да са Приштином потпише обавезујући уговор о успостављању добросуседских односа, рекао високи представник владајуће странке Ангеле Меркел, Андреас Шокенхоф. Београд спреман да настави дијалог са Приштином, рекао Александар Вучић. Мркић: Србија орјентисана ка ЕУ.

Немачка ће тражити од Србије да пре почетка приступних преговора са ЕУ потпише са Приштином обавезујући уговор о успостављању добросуседских односа, изјавио је у Београду високи представник владајуће немачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Андреас Шокенхоф.

Шокенхоф је на конференцији за новинаре у Медија центру нагласио да ће његова странка у Бундестагу инсистирати на томе да Немачка заузме став да уговор између Београда и Приштине буде у писаној форми и да до краја процеса придруживања ЕУ сви детаљи тог уговора буду у потпуности спроведени.

Он је позвао Београд да "активно утиче" на укидање паралелних структура и безбедносног апарата на северу Косова, као и финансирања, наводећи да је годишњи финансијски допринос Београда северу Косова, према немачким сазнањима, "већи него допринос који Србија добија од ЕУ".

Шокенхоф је у Београду разговарао са потпредседником српске владе Алекснадром Вучићем, министром спољних послова Иваном Мркићем и председником Скупштине Србије Небојшсом Стефановићем.

Министарство спољних послова је саопштило да су Шокенхоф и саветник за спољну политику Ханс-Јоаким Фаленски пренели министру спољних послова Ивану Мркићу ставове ЦДУ/ЦСУ који се односе на испуњење услова за отварање преговора Србије са ЕУ, као и да у том смислу имају иста очекивања од нове Владе Србије.

Министар Мркић је указао на јасну оријентацију Србије ка чланству у тој организацији и информисао саговорнике о активностима Владе које се односе на остварење свих критеријума неопходних за отпочињање преговора са ЕУ, укључујући и реализацију свих договора у дијалогу Београда и Приштине, навело је Министарство спољних послова.

Мркић је нагласио неопходност да предуслови за отварање преговора са ЕУ буду објективни, јасни и да се не проширују и у том смислу посебно истакао значај сарадње са Немачком, указавши да је неопходно узети у обзир специфичности које произилазе из историје и положаја Србије.

И први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић потврдио је спремност Београда да настави дијалог са Приштином. Вучић је, како се наводи у саопштењу владине Канцеларија за сарадњу с медијима, истакао да је интерес Србије да што снажније сарађује са Немачком и потврдио спремност за наставак дијалога са Приштином и испуњење обавезе које је преузела претходна влада.

На састанку са председником Народне скупштине Небојшом Стефановићем, немачки парламентарци су оценили да је придруживање Србије ЕУ у интересу Немачке и додали да ће Бундестаг пре одлуке о следећој фази придруживања сам донети своју одлуку.

Како се наводи у саопштењу из Стефановићевог кабинета, представници владајуће коалиције немачког парламента, нагласили су чињеницу да Бундестаг има посебну групацију која се бави интеграцијом земаља западног Балкана у Европску унију.

Седам услова за Србију

Шокенхоф је навео да ће његова посланичка група у немачком парламенту Бундестагу инсистирати на седам услова које Србија мора да испуни пре почетка преговора о чланству у ЕУ.

Према његовим речима, захтеви које је данас представио нису нови и да његови саговорници у Београду нису били изненађени.  Поред правно обавезујућег уговора у писаној форми са Приштином, међу условима које Београд треба да испуни налази се и спровођење акционог плана потписаног са Евопском комисијом прошле године, посебно када је реч о реформи правосуђа и борби против корупције на свим нивоима.

Немачки политичар је навео и да ће Немачка тражити видљиве помаке у разјашњењу онога шта се догодило 2008. године у Београду када је у знак протеста подметнут пожар у немачкој амбасади.

Као трећи услов од Србије се траже јасни сигнали "у правцу помирења у региону". Шокенхоф је навео да је изјавом да "није било геноцида у Сребреници" у том контексту учињен корак уназад, јер је Хашки трибунал догађај из 1995. у том месту јасно квалификовао као геноцид.

ЦДУ ће, као четврти услов, поставити потпуну реализацију досадашњих резултата дијалога између Београда и Приштине и договор о наставку дијалога изван већ предвиђених тема, као што су телекомуникације и енергетика.

Потребно укидање паралелних структура

Шокенхоф је нагласио да ће ЦДУ у Бундестагу тражити пре доношења одлуке о почетку преговора о приступању Србије Унији "почетак континуираног укидања паралелних структура у безбедносном апарату и управи на северном Косову и њиховог финансирања".

Шести услов биће да Београд "још више употреби свој утицај и континуирано утиче на Србе на Косову да они активно сарађују са Еулексом и Кфором и да доприносе мењању свести". Он је указао да су недавни напади на немачке војнике на Косову апсолутно неприхватљиви.

Последњи услов на којем ће инсистирати ЦДУ односи се на потписивање писменог споразума Београда и Приштине. Немачки посланик, који је заменик председника савезне посланичке групе ЦДУ/ЦСУ, додао је да не треба правити поређења са Косовом и Кирпом или ранијом поделом у Немачкој.

Шокенхоф је навео да су сви услови подједнако важни и да међу њима не постоји никаква хронологија нити приоритет, већ да сви морају да буду испуњени. Навео је да услови представљају оно што се очекује од Србије да уради у наредном периоду и додао да је све што је представио изводљиво ако постоји добра политичка воља за то.

Он је указао да ће услови, које је данас представио у Београду, бити платформа на којој ће у Бундестагу инсистирати посланичка група владајуће ЦДУ/ЦСУ када питање спрпског чланства у ЕУ дође на дневни ред.

Шокенхоф је рекао да ће, када та платформа буде добила подршку у немачком парламенту, постати обавезујућа и у иступањима канцеларке Ангеле Меркел у Европском савету и званичан став немачке владе.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи