Стефановић и Конузин о новој ери односа

Актуелни догађаји у билатералним односима Русије и Србије су повод за задовољство, јер су председници Путин и Николић у Москви договорили приоритете конкретне сарадње, изјавио одлазећи амбасадор Русије у Србији Александар Конузин током састанка са председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем.

Руски амбасадор Александар Конузин и председник Скупштине Србије Небојша Стефановић оценили су у Београду да је дошло до "нове ере" у односима Србије и Русије, саопштено је из српског парламента.

Конузин, који је био у опроштајној посети председнику парламента, констатовао је да су актуелни догађаји у односима Русије и Србије повод за заодвољство, јер су председници Владимир Путин и Томислав Николић на састанку у Сочију договорили приоритете конкретне сарадње.

"Налазимо се на прагу нове ере наших односа који сада постају односи стратешког партнерства у свим областима", оценио је Конузин.

Кад је реч о сарадњи, Конузин је рекао да се намећу две области као примарне, сарадња у области енергетике као и декларација о стратешком партнерству која је усаглашена и која ће, како се нада, после унетих допуна, бити усвојена.

Амбасадор Конузин је такође изразио очекивање да ће изградња Јужног тока своју потврду да се ради о националном приоритету Србије добити у парламенту.

Стефановић је оценио да је после састанка председника две земље "сасвим јасно свима у Србији да је наступила нова ера у односима две земље".

Председник Скупштине Србије је захвалио Конузину на подршци и напорима које је у протекле четири године улагао на унапређењу односа Србије и Русије и додао да је почео процес формирања група пријатељства у српском парламенту.

Стефановић је такође изразио очекивање да ће веома брзо бити договорене појединости везано за посету делегације Државне Думе.

Сарадња са Кубом

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић и амбасадорка Кубе Мерцедес Мартинез Валдес заједнички су оценили да је проширење оквира укупне сарадње Србије и Кубе могуће у неколико области и да је од највећег интереса сарадња на пољу медицине, у којем је Куба један од светских лидера и за коју у српској јавности постоји велики интерес.

Валдес је, како је саопштено из Кабинета председника Народне скупштине, посебно оценила да Куба и Србија имају значајан потенцијал за парламентарну сарадњу.

Амбасадорка је изразила интерес да се та сарадња појача у значајнијем обиму и нагласила да постоји и простор за сарадњу у оквиру и капацитету међународних организација и форума у којима Србија и Куба учествују.

Парламент има значајну улогу у зближавању два народа, навела је Валдес и подсетила да је у претходном сазиву Народне скупштине групу пријатељства са Кубом предводио управо актуелни председник Србије Томислав Николић.

Мартинез Валдес је исказала интерес да се у скупштини Србије у новом сазиву формира група пријатељства, изразивши очекивање да ће њено формирање помоћи да се прошири укупни оквир сарадње две земље.

Током разговора у Дому Народне скупштине упознала је Стефановића са актуелним политичким тренутком на Куби, имајући у виду чињеницу да је у тој земљи започео предизборни процес, као и са економским реформама на Куби.

Амбасадорка је упутила позив председнику парламента да посети Кубу, што је он, како је наведено, и прихватио захваљујући се на честиткама које су му упућене, као и на исцрпним информацијама о земљи за коју нас, оценио је, "веже искрено пријатељство".

Стефановић је захвалио на подршци коју Куба пружа Србији у очувању суверенитета и територијалног интегритета на целој територији и најавио за половину октобра, како је проценио, формирање групе пријатељства са Кубом у Народној скупштини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи