Читај ми!

Вучић и Нибел о јачању економске сарадње

Србија заинтересована за унапређење економске сарадње и нове немачке инвестиције, рекао је у разговору са немачким министром за привредну сарадњу и развој Дирком Нибелом Александар Вучић. Србија за Немачку кључна земља у региону, поручио Нибел.

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић пренео је немачком министру за привредну сарадњу и развој Дирку Нибелу у Берлину да је Србија заинтересована за унапређење економске сарадње и нове немачке инвестиције, саопштено је из Владе Србије.

Вучић је захвалио колеги на подршци коју Немачка пружа Србији на путу ка Европској унији и оценио да је Немачка један од наших значајнијих економских партнера и да је Србија заинтересована за унапређење економске сарадње и нове немачке инвестиције.

На састанку којим је Вучић завршио дводневну посету Немачкој, разматране су могућности јачања економске сарадње, посебно у области енергетике, као и реализације Меморандума о разумевању, који су у Берлину потписали представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна RWE.

Министар Нибел је потврдио да је Србија за Немачку кључна земља у региону и изразио спремност немачке стране за даља улагања у енергетску област у Србији у циљу унапређења енергетске ефикасности, као и у побољшање преносне електроенергетске мреже у региону.

Сумирајући дводневну посету, Вучић је раније изјавио новинарима да је са немачким званичницима водио значајне разговоре о будућности и европској будућности Србије, о Косову и Метохији и ономе што се од Србије очекује и што треба да учини да би дошла до чланства у ЕУ.

"Ви знате да нисам увек оптимистичан. Ми знамо шта је оно што не можемо да учинимо, али такође, знамо и шта су нам обавезе и шта можемо и шта морамо да учинимо", рекао је Вучић.

Он је нагласио да се истовремено мора размишљати о нашем народу и његовом економском бољитку и у вези са тим су, како је нагласио, и вођени разговори у Берлину.

"Србија ће убудуће све одлуке доносити у складу са потребама својих грађана, поштујући при том међународне, правне и политичке обавезе", рекао је Вучић.

Разговори о конкретним питањима

Он је потврдио да је у разговорима било речи "о свим најконкретнијим питањима", укључујући изјаве о признавању Косова и трговини органима, али није желео да износи детаље.

Вучић је оценио да и дочек који му је приређен у Берлину показује колики је значај Сбије данас и шта Србија може да представља убудуће у односима са Немачком и у ЕУ.

На дневном реду његове прве посете Немачкој од именовања, и прве посете једног члана нове српске владе, били су разговори са немачким вицеканцеларом и министром привреде Филипом Реслером.

Вучић и Реслер су заједно присуствовали потписивању Меморандума о разумевању и стратешкој сарадњи између Електропривреде Србије и немачког, другог по величини енергетског, концерна RWЕ.

Први потпредседник српске владе разговарао је и са главним спољнополитичким саветником канцелара Ангеле Меркел Криштофом Хојзгенон, дипломатом за кога се верује да је главна адреса у Европи када је реч о кључним питањима Србије - Косову и Европској унији.

На дневном реду Вучићевих берлинских разговора био је и сусрет са саветником канцеларке за питања ЕУ Николаусом Мајером Ландрутом, са дрзавном секретарком у немаком Министарству спољних послова Емили Хабер и другим поитичарима, као и разговори у фондацији ''Конрад Аденауер'', блиској демохришћанима, канцеларке Меркел.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи