Читај ми!

Јелена Триван поднела оставку

Потпредседница Демократске странке Јелена Триван поднела оставку. На седници Главног одбора ДС-а биће одлучено о даљим корацима странке, саопштено после седнице ужег Председништва странке. Борис Тадић поручио да ће се кандидовати за председника странке и да је оптимиста. Данас заседали и београдски и војвођански одбор ДС-а.

 22.10 - Покрајински одбор Демократске странке вечерас је једногласно одлучио да затражи да се 14. октобра одржи изборна скупштина странке, по делегатском, а не по непосредном систему гласања, рекао је агенцији Бета потпредседник ДС-а Бојан Пајтић.

20.05 - Завршен састанак београдског одбора ДС-а. 

19.19 - Председник ДС-а Борис Тадић изјавио је за РТС да нема потребе за потписивањем петиције за расписивање општих страначких избора, јер се и он залаже за њихово одржавање. Тадић је најавио и да ће се кандидовати за место председника странке.

19.15 - У току су састанци покрајинског и београдског одбора ДС-а. 

18.18 - Председништво ДС-а одлучило да сутрашња седница Главног одбора буде затворена за јавност након уводног излагања председника ДС-а Бориса Тадића.

18.00 - Завршен састанак ужег Председништва ДС-а. После седнице није било изјава за медије, већ је најављено саопштење.

16.05 - И Драган Шутановац стигао на седницу ужег Председништва странке. 

15.37 - У зграду Председништва ДС-а стигао и Бојан Пајтић. 

15.28 - Почела седница ужег председништва ДС-а. У зграду у Крунској стигли и Борис Тадић, Душан Петровић, Драгољуб Мићуновић, а очекује се да стигну и Драган Шутановац и Бојан Пајтић.

15.11 - Демократска странка објавила је на свом Твитер профилу да је Јелена Триван поднела оставку. 

15.08 - У зграду Председништва стигли Драган Ђилас, Борислав Стефановић и Миодраг Ракић. Стефановић рекао да од данашњег састанка не очекује ништа спектакуларно.

Потпредседница ДС-а Јелена Триван поднела је оставку на ту функцију из, како је објаснила, моралних разлога. "Они који сносе стварну одговорност нису то учинили, због чега ја која сам најмање одговорна за било шта подносим оставку", навела је Триванова у тексту оставке.

У том тексту Триванова констатује да се стварни пораз ДС-а није догодио на изборима него онда када је странка почела да се бави собом а да заборавља грађане који су за њу гласали и своје чланове.

Дан пре седнице Главног одбора ДС-а, у згради Председништва у Крунској улици оджана је седница ужег Председништва странке, после које није било изјава.

На састанку је донета одлука о формирању тима за пружање правне и медијске асистенције својим члановима који су на удару медијских и других напада мотивисаних реваншистичким поривима, наводи се у саопштењу ДС-а.

До такве одлуке је, како се наводи, дошло након разматрања више случајева политичког и медијског реваншизма нове власти према члановима ДС-а.

Уже Председништво је, како се наводи, донело једногласну одлуку да се сутрашња седница Главног одбора ДС одржи у складу са Пословником Главног одбора странке, односно да заседање буде затворено за јавност након уводног излагања председника ДС Бориса Тадића.

На седници Главног одбора ДС биће одлучено о даљим корацима странке, наводи се у саопштењу.

Нико од чланова руковдства ДС-а није хтео ни пре ни после седнице да коментарише оставку Јелене Триван.

Стефановић је, пре почетка састанка, само кратко прокоментарисао да се од данашње седнице, као и од сутрашњег Главног одбора ДС не очекује ништа спектакулрано.

Тадић: Кандидоваћу се за председника странке

Председник ДС-а Борис Тадић изјавио је за РТС да нема потребе за потписивањем петиције за расписивање општих страначких избора, јер се и он залаже за њихово одржавање. Тадић је најавио и да ће се кандидовати за место председника странке.

"Сутра ћемо да видимо ко коме исказује поверење. У политици је потпуно нормално да се поверење успоставља и да се губи и ту нема никаквог разлога за личне анимозитете и мржњу. Политика је јавна делатност у којој нема места за лични однос. То они који хоће да се баве политиком морају прво да науче", рекао је Тадић.

"Ја се борим у читавом животу. Победио изгубио, увек се борим. Видели сте на претходним изборима. Нисам се држао са обе руке за позицију Председника Републике, већ сам поднео оставку да би успоставио нови легитимитет, када је у питању државна политика и политика према Косову и Метохији", рекао је председник демократа.

Тадић је рекао да Србија без новог искорака у политици према Косову није могла да разреши своје проблеме са Европском унијом и да побољша животни стандард својих грађана и да као и када је био председник државе и сада мора да изађе на изборе, да се бори и преузме ризике на себе.

"Један од њих је да будете предмет шикане у медијима. Предмет разних лажи и обмана и манипулација. А други ризик је да изгубите на изборима, али са тиме човек живи. Ја сам на изборима углавном побеђивао. Понекад сам само губио. Видећемо шта ће бити сутра. Ја сам оптимиста", рекао је Борис Тадић.

Пајтић: Избори по делегатском систему

Покрајински одбор Демократске странке вечерас је једногласно одлучио да затражи да се 14. октобра одржи изборна скупштина странке, по делегатском, а не по непосредном систему гласања, рекао је агенцији Бета потпредседник ДС-а Бојан Пајтић.

Пајтић је рекао да су непосредни избори у странци немогући у условима политичке и медијске сатанизације чланова ДС-а од стране владајућег режима и да се зато залажу за делегатски начин избора.

"Скупштина треба да има и изборни карактер, како би се одредило који ће људи на различитим нивоима одговорности преузети вођење странке у новим условима, када је ДС постао опозиција", навео је Пајтић, који је и председник Владе Војводине.

Према његовим речима, ДС мора што пре да дефинише стратегију свога политичког деловања у опозиционим условима како би странка могла одговори на "бруталне политичке нападе и харангу коју против ДС-а води владајући режим".

Пајтић је раније изјавио да на седници Главног одбора странке не очекује "спектакуларни расплет или кадровске егзекуције" нити да ће та седница постати "поприште сукоба", преноси Танјуг.

На питање да ли очекује да би у суботу на седници ГО Тадић могао бити смењен тако што неће бити усвојен његов извештај о раду, Пајтић је рекао да неизглашавање извештаја не би било примерено нити нешто за чим би требало да се посегне.

Данас поподне је одржана и седница београдског одбора Демократске странке, а тема састанка био је сутрашњи главни одбор странке.

Јуче је заседао и Политички савет ДС-а чије препоруке би требало да усвоји Председништво. Председник Политичког савета ДС-а Драгољуб Мићуновић рекао је да су сукоби лични, а не програмски и да мисли да цепање странке не би било добро решење.

Седница Главног одбора Демократске странке, која ће бити одржана сутра у Центру "Сава" почеће подношењем извештаја лидера Бориса Тадића о раду странке у периоду између две седнице, а потом ће се о њему изјашњавати чланови Главног одбора.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи