Читај ми!

Савет безбедности о Косову

Тромесечни извештај генералног секретара УН Бан Кимуна о Косову и Метохији пред Саветом безбедности Уједињених нација. На седници ће говорити премијер Ивица Дачић, а присуствоваће и шеф дипломатије Иван Мркић. Још нема званичне потврде информације да ће на седници у Њујорку бити и косовски премијер Хашим Тачи.

Савет безбедности Уједињених нација размотриће на данашњој седници редован тромесечни извештај генералног секретара УН Бан Кимуна о Косову и Метохији. Премијер Србије Ивица Дачић обратиће се Савету безбедности, а седници ће присуствовати и српски шеф дипломатије Иван Мркић.

Након што је објављено да ће Србију представљати премијер Дачић, косовски медији јавили су да ће седници у Њујорку присуствовати и косовски премијер Хашим Тачи. Међутим, та информација још није званично потврђена.

Пред члановима Савета безбедности биће најновији извештај генералног секретара УН о стању на Косову и Метохији, у којем Бан Кимун наводи да је озбиљно забринут због реакција косовске полиције током серије инцидената који су пратили прославу Видовдана.

Први човек светске организације навео је да изостанак акције "озбиљно доводи у питање способност полиције да се избори са кризним ситуацијама и стекне поверење јавности".

Истовремено, генерални секретар УН упутио је озбиљне критике међународној заједници, наводећи да изостанак широког консензуса у великој мери отежава постизање "неопходних компромиса" у процесу решавања проблема између Београда и Приштине.

Бан Кимун је још једном упозорио на озбиљне проблеме са којима се суочавају мањинске заједнице на Косову, као и на мали број прогнаних Срба који се у протекла три месеца вратио на Косово.

Као разлоге таквом развоју ситуације, шеф УН навео је убиство двоје Срба у Талиновцу, нападе на српске куће и возила, као и претње фантомске Албанске националне армије српским повратницима у осам села у околини Клине, после којих су запаљене две српске куће.

Према евиденцији УНМИК-а, у 19 инцидената проваљено је у 23 српске куће, а настављано је и каменовање возила са српским регистарским таблицама.

Генерални секретар УН посетио је Београд и Приштину 23. и 24. јула, у оквиру балканске турнеје и истакао значај дијалога Београда и Приштине и постизања решења кроз компромис.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи