Читај ми!

Ускоро измена правосудних закона

Група посланика Српске напредне странке у скупштинску процедуру упутила допуну Закона о ванпарничном поступку и измену Закона о јавном бележништву. СНС предложила и одлагање почетка примене Закона о јавном бележништву.

Допуне Закона о ванпарничном поступку, као и измену Закона о јавном бележништву у скупштинску процедуру упутила је група посланика из посланичке групе Српске напредне странке.

Допунама Закона о ванпарничном поступку предложен је посебан поступак за доношење исправе о чињеници рођења која би била основ за упис у матичну књигу рођених људи без личних докумената.

У образложењу предложених допуна закона које је 13. августа група од 61 посланика посланичке групе СНС упутила у скупштинску процедуру, наводи се да у Србији постоји око 6.500 "правно невидљивих лица" који немају лична документа нити могу да остварују своја основна људска права и слободе.

Законом о матичним књигама није уређен упис у матичну књигу рођених одраслих који не располажу потребним докуметима а чији су родитељи непознати или недоступни.

Посланичка група СНС предложила је да се поступак за састављање исправе о чињеници рођења покреће у року од три месеца од дана подношења захтева за накнадни упис у матичну књигу рођених.

Предложено је да се исправа о чињеници рођења саставља на основу изјаве подносиоца захтева, исказа два пунолетна сведока чији је идентитет утврђен јавним исправама, као и на основу других изведених доказа.

Такође, предложено је да, ако се не може утврдити место рођења подносиоца захтева, сматра да је он рођен у граду или општини за коју се верује да је рођен.

Још је предложено да исправу о чињеници рођења доноси суд у облику решења у року од 30 дана од дана подношења предлога.

Група од 61 посланика посланичке групе СНС предложила је и одлагање почетка примене Закона о јавном бележништву, јер, како су навели, до септембра није могуће обезбедити услове за његову примену.

У образложењу су навели да није именовано првих 100 јавних бележника нити образована Јавнобележничка комора која треба да донесе неопходне подзаконске акте.

Изменом Закона о јавном бележништву предложено је да се почетак примене тог прописа одложи до 1. марта 2013. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи