Читај ми!

Упад РОСУ код Штрпца

Припадници косовске специјалне јединице РОСУ обили зграду истуреног одељења телефонске централе Штрпце у Јажинцу. Упад РОСУ може представљати "увертиру" за гашење фиксне телефоније, јер је на исти начин угашена и мобилна телефонија, каже председник Општине Штрпце Звонко Михајловић. Косовска полиција: Тражено оружје, али није пронађено ништа сумњиво.

Тридесетак припадника косовске специјалне јединице РОСУ обило је зграду истуреног одељења телефонске централе Штрпце у Јажинцу, јавио је дописник РТС-а.

Председник општине Штрпце Звонко Михајловић рекао је да упад представља само један од многобројних притисака на српску заједницу на Косову и Метохији.

Михајловић је КиМ радију рекао да је раднике Телекома у јединици у Штрпцу Косовска полиције телефонски обавестила да ће у станицу у Јажинцу упасти припадници јединице РОСУ. Према његовим речима, после тог позива радници Телекома су се организовали и отишли у Јажинце које је од Штрпца удаљено три, четири километра.

"Врата станице су била разбијена, катанци побацани, а припадници РОСУ су били већ унутра. На питање о чему се ради, радници Телекома нису добили одговор", рекао је Михајловић. Он је навео да су се припадници РОСУ у згради задржали око 20,30 минута.

"Кад су завршили контролу својим катанцима су закључали објекат и кључеве предали радницима Телекома. Питали су их да ли су се коректно понашали и отишли са лица места", испричао је Михајловић.

Председник општине је додао да упад може представљати "могућу увертиру" за оно што треба да уследи, а то је гашење и фиксне телефоније у општини Штрпце, јер је на исти начин угашена и мобилна телефонија.

"То би означило прекид комуникације између Срба у општини Штрпце и Србије па би Срби из ове општине били приморани да користе евентуално неку фиксну телефонију коју би успоставила косовска влада", сматра Михајловић.

Централа снабдева телефонским услугама око 500 домаћинстава у три српска села у Сиринићкој жупи.

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије протестовала је поводом упада припадника приштинске јединице РОСУ у зграду истуреног одељења телефонске централе Штрпце и затражила да се престане са отежавањем живота Срба на Косову и Метохији.

"Како се приближава време за отпочињање преговора, тако се приштински представници све чешће служе насиљем како би разговоре отежали или онемогућили", наведено је у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију позвала је Унмик и Еулекс да што пре обезбеде личну и имовинску сигурност сваког становника на Косову и Метохији, али и да обезбеде да имовина Србије буде поштована и чувана.

"Упад Росу је покушај да се Срби у Штрпцу оставе без фиксне телефоније и на тај начин без везе са светом, која постоји ван граница њихове енклаве", истакнуто је у саопштењу.

Иначе, ово је други упад косовских специјалаца у Сиринићку жупу у последњих 15 дана.

Пре две недеље упали су у експозитуру Дунав банке у Штрпцу и запленили новац, документа и компјутере.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи