Читај ми!

Формула за јавна предузећа

Партијске људе је немогуће избећи на челу државних фирми, али требало би бар да имају обавезу да остваре резултате, правило је које покушавају да уведу у суседној Хрватској. Према формули "један плус три", директори јавних предузећа имају годину дана да се докажу, а тек онда им се уговор продужава за још три године.

Док се министри у Србији још договарају шта заправо подразумева департизација у јавним предузећима, у суседној Хрватској за менаџере предузећа чији је власник држава уводе нова правила.

Најдаље је отишао тамошњи министар саобраћаја Синиша Хајдаш Дончић који је директорима предузећа у свом ресору дао годину дана да га увере да су успешни, а тек онда ће им продужити уговор за још три године.

Ако се већ партијски људи не могу избећи на челу државних фирми, онда макар треба да имају обавезу да остваре неке резултате.

Тако би се могла разумети нова пракса коју покушавају да уведу у Хрватској. Директори хрватских железница и авио-превозника већ су добили уговоре по такозваној формули један плус три, други их тек очекују. Поједини економисти оцењују да би српски закон о јавним предузећима одмах требало да препише хрватско решење.

Хасан Ханић из Београдске банкарске академије каже да би то, пре свега, допринело повећању ефикасности управљања, а то подразумева да се развије систем кључних показатеља успешности пословања јавних предузећа и на основу тога би се повећала ефикасност.

Ипак, чују се и сумње да, док су јавна предузећа у партијским рукама, не можемо очекивати значајније резултате. Цене услуга неких јавних предузећа често чувају социјални мир у земљи, а у таквим околностима тешко је измерити стварне способности и учинак менаџера, сматра економиста Александар Стевановић.

"Да бисте проценили рад неког директора јавног предузећа које прави гротескне губитке и који су углавном резултат политичких одллука, то је јако тешко извести. Не знам ко би био добар директор железница нпр. или добар директор јавног комуналног предузећа које због политичких притисака не може да наплати своја потраживања", навео је Александар Стевановић из Центра за слободно тржиште.

Ханић каже да је важније од степена наплативости потраживања смањивање трошкова и управљање јавним предузећима. Према његовим речима, требало би, пре свега, да се сведе на управљање трошковима односно на смањивање трошкова.

Из Владе се још чекају конкретна решења, а у Министарству финансија и привреде, чији је први човек као мере штедње најавио да ће се менаџери бирати на конкурсима и да ће им плате бити ограничене, речено нам је да раде и да немају времена да дају изјаве док не остваре неке резултате. А они се, према првим најавама, могу очекивати идуће године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи