Дачић: Датум преговора што пре

Желимо да Србија што пре добије датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, рекао премијер Ивица Дачић, после разговора са британским шефом дипломатије Вилијамом Хејгом.

Председник Владе Србије Ивица Дачић пренео је у Лондону шефу британске дипломатије Вилијаму Хејгу да Србија очекује да што пре добије датум за отпочињање преговора са Европском унијом.

"Желимо да Србија што пре добије датум за почетак преговора о чланству у Европској унији", истакао је Дачић и нагласио да је Велика Британија посвећена европском путу Србије.

Дачић је напоменуо да су услови за почетак преговора познати и да према Београду не би требало да постоји "политика покретних циљева".

Он је новинарима у амбасади Србије у Лондону рекао да Србија услове за почетак преговора не би требало да испуњава у последњих пет минута.

Сви договори морају бити јасно дефинисани, напоменуо је Дачић, како не бисмо дошли у ситуацију да свако има своје тумачење договора који су заједно постигнути.

Премијер је рекао да је Велику Британију замолио да у процесу европских интеграција према Србији не постоји "политика покретних циљева".

"То значи да, ако трчимо маратон, морамо јасно да знамо која је последње деоница, а не да нам се пред сам циљ каже да морамо да трчимо још пет или десет километара", објаснио је Дачић.

Он је рекао да је опредељење нове Владе Србије да Србија настави свој европски пут и реформе у друштву.

"То подразумева испуњавање одређених услова који су постављени пред Србију још у децембру прошле године, укључујући и наставак дијалога са Приштином и видљиве и oдрживе резултате у дијалогу између Београда и Приштине", прецизирао је Дачић.

Он је истакао да са Хејгом није само разговарао о европском путу Србије, већ и о читавом спекту билатералних односа две земље.

Заједнички интереси

Дачић је Хејгу пренео да Србија жели да буде фактор мира и стабилности у читавом региону и изразио жељу да се билатерални односи развијају на бази заједничких интереса.

"Мислим да Србија и Велика Британија имају пуно заједничких интереса", оценио је Дачић, који сматра да Британија тренутно није довољно присутна на Балкану, као што је то била у прошлости.

Због тога, према речима Дачића, ни економски односи нису на високом нивоу, јер је трговинска размена око 300 милиона евра, што је веома мало.

"Веома смо отворени за развој економских односа и налажење заједничких интереса у свим сферама живота", истакао је Дачић и додао да Србија жели "отворен и искрен однос, у смислу да желимо јасно да кажемо шта су наши ставови".

"Не желимо да лажемо никога из међународне заједнице да ћемо нешто урадити, а да то касније не урадимо", рекао је Дачић.

"С друге стране", напоменуо је он, "не желимо да лажемо наш народ да нешто нећемо урадити, а да после то урадимо".

"Требало би сагледати објективне околности у којима се налазимо и, сходно томе, утврдити заједничке тачке заједничке сарадње", нагласио је Дачић.

Он је Хејгу упутио позив да британски премијер Дејвид Камерон посети Београд.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи